Økende press: - Grensa er nådd

Etter retretten fra Kherson skal Sergej Surovikin være under stadig økende press for å levere resultater på slagmarka i Ukraina.

«GENERAL ARMAGEDDON»: General Sergej Surovikin er øverste sjef for de russiske styrkene i Ukraina. Foto Pavel Golovkin / AP / NTB

«GENERAL ARMAGEDDON»: General Sergej Surovikin er øverste sjef for de russiske styrkene i Ukraina. Foto Pavel Golovkin / AP / NTB

Vis mer
Publisert

Russlands ledende militærbloggere samlet seg raskt bak beslutningen om å trekke russiske styrker tilbake fra Kherson by og andre områder på vestbredden av elva Dnipro.

Kort tid seinere melder Reuters at general Sergej Surovikin, øverstkommanderende for de russiske styrkene i Ukraina, er under økende press for å levere resultater på slagmarka i Ukraina.

Nyhetsbyrået viser blant annet til en tv-sendt seanse på RT forrige uke, med den statskontrollerte kanalens sjefredaktør Margarita Simonjan.

- Vi avventer dine strålende resultater og ber for deg. Jeg ber for deg hver dag, sa Simonjan, før hun oppfordret generalen til å ignorere «tull» fra kritikere - en referanse til innflytelsesrike militærbloggerne som har uttrykt misnøye med tilbaketrekkingen.

De kritiske røstene

En av disse militærbloggerne, Vladlen Tatarskij, har hisset seg opp over den ukrainske presidentens nylige besøk til Kherson, og stilt spørsmål ved hvorfor Kreml ikke har drept ham.

- Symbolsk hadde det vært flott om en Geran [dronetype] hadde landet på hans dumme hode, men det skjedde ikke. Hvorfor? Enten kjemper vi en helhjertet krig, ellers vil ingenting funke, sier Tatarskij i et videoinnlegg til sine drøyt 500 000 følgere, ifølge Reuters.

Den høyrenasjonalistiske akademikeren Alexandr Dugin har gått lenger, og lagt skylda for nederlaget direkte på Vladimir Putin.

Han anklaget den russiske presidenten for å ha feilet i å omfavne russisk nasjonalistisk ideologi fullt ut.

- Grensa er nådd, skrev han i en kronikk hos russiske Tsargrad.

Vladimir Solovjov, en av Russlands mest berømte ultranasjonalistiske programledere, framsatte på direktesendt TV krav om at Moskva innleder en fullskala krig i Europa.

Han klaget over de «alvorlige problemene som har kommet til syne», som han mener må overvinnes med «jernhånd». Det innebærer blant annet, utdyper han, å «sparke ut dem som viser seg inkompetente» og å «skyte pingler».

- ULEVELIG: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener russiske angrep på sivile gjør det ulevelig for sivilbefolkningen i Ukraina. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV Vis mer

Flere har koblinger til Kreml

Til tross for ellers knallhard mediesensur har Kreml latt det stadig voksende militærblogger-miljøet uttale seg i kritiske ordelag om regimet og krigføringen i Ukraina.

Institute for the Study of War tror at Vladimir Putin har blokkert forsøk fra det russiske forsvarsdepartementet på å begrense eller kontrollere flere av de mest prominente bloggerne.

Tenketanken understreker at flere av dem har koblinger til regimet, og at presidenten har tildelt enkelte formelle roller i Kreml, for å tekkes de nasjonalistiske valgkretsene de henvender seg til.

Jakub M. Godzimirski, forsker på russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk ved Nupi, har tidligere sagt til Dagbladet at det som ved første øyekast ser ut som en utfordring for regimet, egentlig brukes til å underbygge en mer brutal framferd i Ukraina.

- Mer orden i rekkene under Surovikin

Den russiske tilbaketrekkingen fra Kherson gikk raskere og ryddigere for seg enn hva mange vestlige militæranalytikere hadde sett for seg.

Den ble gjennomført i «relativt ordnede former» sammenliknet med med tidligere store retretter, konkluderer det britiske forsvarsdepartementet.

- Den relative suksessen skyldes sannsynligvis delvis en mer effektiv og samlet operativ kommando under general Sergej Surovikin, skriver departementet.

Den ukrainske forsvarsministeren Oleksii Reznikov har nylig fortalt Reuters at han oppfatter den russiske hæren som mer disiplinert, etter utnevnelsen av Surovikin tidlig i oktober.

Alexander Baunov, seniorstipendiat ved tenketanken Carnegie Endowment for International Peace og tidligere russisk diplomat, mener at generalen, etter retretten fra Kherson, har gjennomført halvparten av sitt mandat, og at han nå vil forventes å gjennomføre den andre halvparten.

- For noen betyr det en ny offensiv som vil bevise at alle retrettene faktisk har vært en taktisk manøver. For andre betyr det å finne en måte å tvinge Ukraina til å gå i fredssamtaler ved å bruke følgende formel; Kherson by i bytte mot fred, elektrisitet, vann og oppvarming i Ukrainske byer, sier Baunov til Reuters.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer