Corona i Thailand:

Økende smitte i ferieparadis

Thailand setter stadig nye, dystre coronarekorder.

ØKENDE SMITTE: Smittetrykket i Thailand øker kraftig. Flere krever nå at landet innfører fullstendig nedstengning. Illustrasjonsbilde fra Maya Bay. Foto: Shutterstock / NTB
ØKENDE SMITTE: Smittetrykket i Thailand øker kraftig. Flere krever nå at landet innfører fullstendig nedstengning. Illustrasjonsbilde fra Maya Bay. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere land i Sørøst-Asia klarte å holde smittetrykket nede mens viruset herjet i Europa i fjor. Nå har imidlertid viruset fått grobunn i flere land, blant annet i ferieparadiset Thailand.

Det rapporteres om nye rekorder knyttet til coronadødsfall i Thailand hver dag. April måned kan kreve flere liv enn landet totalt har registrert gjennom hele pandemien, skriver Aftonbladet.

Thailand har totalt registrert 63 570 smittetilfeller og 188 dødsfall, ifølge ferske tall fra Worldometers. Det antas imidlertid at det reelle tallet kan være høyere enn det som rapporteres.

Krever nedstengning

Assisterende folkehelseminister, Sathit Pitutecha, sier til Bangkok Post at coronasituasjonen i landet har nådd «et kritisk punkt» og at det ikke lenger er nok helsepersonell til å hjelpe alle. Samtidig får butikker og kjøpesentre holde åpent. Det skaper sterke reaksjoner, og flere krever nå at myndighetene innfører en fullstendig nedstengning.

KONTRASTER: Kontrastene er store i det coronautsatte India. Mens coronadøde lik brennes i parkene, reiser de rike ut av landet i privatfly. Jeg frykter det kan bli verre, sier Espen Nakstad til Dagbladet. Bilder: BILDER: AP / NTB / DAGBLADET TV / FLIGHTWATCH / FLIGHTRADAR Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

- Regjeringen bør stoppe folks bevegelsesfrihet så fort som mulig, har blant annet Nithiphat Chiarakun, leder i Thailands torakskirurgiske organisasjon, uttalt.

Også politiker Chaichana Dejdecho har oppfordret statsministeren til å innføre en 15 dagers lang nedstengning av samfunnet, inkludert strenge reiserestriksjoner og portforbud, skriver Bangkok Post.

Til tross for at landet foreløpig ikke har stengt ned, har det blitt innført nye, strenge smitteverntiltak. Dersom man ikke overholder kravet om bruk av munnbind, risikerer man en bot på 20 000 baht, ifølge Reuters. Det tilsvarer i overkant av 5000 norske kroner.

Like etter at munnbindpåbudet trådte i kraft mandag, ble statsminister Prayuth Chan-O-Chauten observert uten munnbind. Bangkok-guvernør Aswin Kwanmuang rapporterte raskt om hendelsen, og statsministeren ble bøtelagt for brudd på smittevernreglene, skriver Reuters.

Flere land sliter

Coronaviruset herjer også i andre land i Sørøst-Asia. Malaysia, Laos og Kambodsja er blant landene som har opplevd en økende smittetrend den siste tida.

I India har virusets andre bølge truffet landet hardt. Bare i april har det blitt registrert over seks millioner coronatilfeller.

Onsdag passerte landet 200 000 døde. Det siste døgnet har landet registrert en ny dyster coronarekord med 3645 registrerte coronarelaterte dødsfall, ifølge India Today.

I tillegg er det for åttende dag på rad registrert over 300 000 nye smittetilfeller i løpet av 24 timer.

Den siste tidas kraftige økning i antall coronatilfeller har satt helsevesenet i landet under hardt press. Mange sykehus er overbelastet og sliter med mangel på oksygen. Noen steder må også lik brennes i parker fordi krematoriene har sprengt kapasitet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer