Økende snøskredfare i påsken

Slår værprognosene til, kan det bli økende skredfare i fjellet i Sør-Norge utover i påskeuken. I øyeblikket er det liten fare for naturlige snøskred i fjellområder under 1.500 meter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Nord-Norge kan det være fare for snøskred i brattheng over tregrensen, melder Det norske meteorologiske institutt (DNMI).

Værprognosene for perioden lørdag 4. april til torsdag 9. april varsler kuling i utsatte fjellstrøk i Sør-Norge og snø sør for Jotunheimen. I Nord-Norge blir det skiftende vindforhold og utrygt for litt snø. Slår prognosene til, kan det bli litt økende skredfare i fjellet i Sør-Norge utover i påskeuken. Dette gjelder særlig i de østlige fjellområdene.

Faren for at skiløpere kan utløse skred gjelder særlig for bratt terreng i fjellområder over 1.500 meter.

Skredfaren øker ved sterkt snøfall (mer enn 20 cm per døgn) ledsaget av vind og når lufttemperaturen stiger brått. Skredfaren øker også ved sterk sol eller regn på snødekket. Bratte skråninger i le for vinden er mest utsatt for snøskred.

- Selv om overflaten virker fast og hard, kan løse lag lenger nede i snødekket medføre skredfare. Hører du «drønn» i snødekket, er dette tegn på skredfare. Vær også ekstra varsom dersom du ser at det nylig har gått skred, heter det i en advarsel fra DNMI og Norges Geotekniske Institutt.

(NTB)