VIL BLI BRUN: De siste fem årene har det vært en økning på 20 prosent på bruk av solarium blant unge. Kreftforeningen er bekymret. FOTO: BJØRN LANGSEM
VIL BLI BRUN: De siste fem årene har det vært en økning på 20 prosent på bruk av solarium blant unge. Kreftforeningen er bekymret. FOTO: BJØRN LANGSEMVis mer

Økende solariebruk blant unge

Kreftforeningen ser alvorlig på utviklingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Ungdom innser ikke alltid hvor viktig det er å beskytte huden, uansett om det dreier seg om «inne- eller utesol». Solrådene er mange fra Kreftforeningen.

- Norge ligger på verdenstoppen i antall hudkrefttilfeller - en ledelse vi slett ikke ønsker å ha, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Sammenhengen mellom hudkreft og UV-stråling fra sola og solarium synes rimelig klar.

- Selvfølgelig skal vi nyte sola og varmen, men vi må ta noen pauser fra de sterkeste strålene og unngå solariesola. Da vil vi få mindre hudkreft i Norge, mener Ryel.

Trenger informasjon

I en undersøkelse blant unge mellom 15 og 24 år, sier fire av fem at de er blitt solbrente slik at de har flasset av i løpet av de siste 12 månedene. Seks av ti sier at de er blitt røde i huden etter bruk av solarium.

- Folk har mye kunnskap om solbeskyttelse, men det er fortsatt behov for informasjon og tiltak, sier Ryel til NTB.

Hun opplyser at det har vært en økning i bruken av solarium i den unge delen av befolkningen.

De siste fem årene er økningen på 20 prosent, ifølge et tallmateriale som Kreftforeningen har samlet inn i samarbeid med Statens strålevern.

- Dette tar vi alvorlig og Kreftforeningen jobber derfor nå med informasjon spesielt til ungdom samtidig som vi ønsker innføring av 18-års aldersgrense og betjente solarier, sier Ryel.

Blant jenter som har benyttet seg av solarium, har en av fire begynt før de fylte 15 år.

Intens UV-stråling i fjellet

Siden påsken kommer tidlig i år, er de som skal på høyfjellet mest utsatt. Rådet er å bruke solkrem og solbriller.

UV-strålingen kan være intens på fjellet i Sør-Norge. Store, hvite vidder kombinert med påskesol øker risikoen både for å bli solbrent og snøblind.

Snø kan reflektere opptil 90 prosent av solstrålene, og derfor er solbeskyttelse av både øyne og hud spesielt viktig på fjellet. Klær, hodeplagg og solbriller gir også god beskyttelse. I tillegg kan det lønne seg å smøre ansikt og bar hud om formiddagen, og gjenta det etter behov. (NTB)