Krigen i Ukraina:

Øker angrepene mot sivile

Overvåkning skal vise at Russland legger større vekt på sivile mål.

SIVILE MÅL: Russland har lenge blitt beskyldt for å gå etter sivilbefolkningen i Ukraina. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP
SIVILE MÅL: Russland har lenge blitt beskyldt for å gå etter sivilbefolkningen i Ukraina. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Vis mer
Publisert

Ukrainske tjenestemenn anklager Russland for å «bevisst eskalere sine dødelige angrep mot sivile mål».

Anklagene kommer etter denne ukas angrep mot Vinnytsia, som drepte 23 mennesker, inkludert tre barn.

Oleksij Danilov, hos Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd, forteller til The Guardian at overvåking av russiske angrep antyder en økt vekt de siste ukene på Ukrainas sivilbefolkning.

Trassmelding

Russland har blitt anklaget for å gå etter sivile gjennom hele sin invasjon av Ukraina, men nå ser det ut til at rakettangrep på sivile og sivil infrastruktur i økende grad har blitt en distinkt taktikk.

- Vi har et system for å overvåke og spore alle luftangrep og andre angrep i landet vårt, og det vi har lagt merke til i det siste er en tendens til å ødelegge flere og flere sivile mål. De har bestemt seg for å terrorisere sivilbefolkningen. Det er ikke bare noe jeg tror, men det overvåkingen vår forteller oss, sier Danilov.

Danilov antydet at noen angrep – inkludert under et besøk av FNs generalsekretær, António Guterres, i Kiev – så ut til å levere en trassmelding. Torsdagens angrep i Vinnytsia fant sted da europeiske ministere satte seg ned i Haag for å diskutere hvordan Russland skal holdes ansvarlig for grusomheter begått under invasjonen av Ukraina.

- Vi har en fiende som bryter alle krigens regler og avviser internasjonal lov, så vi kan ikke forvente bedre oppførsel, sier Danilov.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

To ulike grunner

Russland har flere brukt langdistansemissiler, som er i stand til å treffe hvor som helst i Ukraina, av to ulike grunner ifølge Sidharth Kaushal, en analytiker fra Royal United Services Insitute (RUSI).

- Enten for å forstyrre forsyningsstrømmen til frontlinjen, eller for å terrorisere sivile. Nylige angrep ser ut til å havne blant sistnevnte.

Noen av missilene som ble brukt har vært fra sovjettida - og brukt på en måte som ikke var tiltenkt med deres opprinnelige design.

Fredag erkjente Russland at de hadde angrepet sentrum av Vinnytsia. De hevdet målet var et møte mellom ukrainske tjenestemenn og vestlige våpenhandlere, men uten å framlegge bevis. Tidligere hadde Kreml-kilder nektet for å ha truffet Vinnytsia, og hevdet at en annen by var blitt truffet.

TABELL: Russland har publisert en liste over de utenlandske soldatene de mener at er i Ukraina. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / @mod_russia_en / Telegram
TABELL: Russland har publisert en liste over de utenlandske soldatene de mener at er i Ukraina. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / @mod_russia_en / Telegram Vis mer

Hevder å ha drept seks nordmenn

I en tabell publisert på meldingskanalen Telegram, hevder russiske det russiske forsvarsdepartementet at de har «eliminert» seks norske frivillige soldater i Ukraina. Påstanden er ikke verifisert eller bekreftet av andre.

Videre i tabellene hevder Russland at 16 norske soldater ankom Ukraina. Sju av disse skal ha forlatt landet igjen, mens tre fortsatt er til stede.

Faktisk.nos verifiseringstjeneste Verifiserbar har forsøkt å ettergå opplysningene, uten hell.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer