STRID Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen er for sent på banen med tiltak mot økende ledighet, og vil se regjeringens ferskeste anslag for ledighet neste år. Solberg lover at statsbudsjettet kommer med tiltak for aktivitet og omstilling. Her fra en duell om hvordan helse- og omsorgssektoren skal sikre kompetanse i framtiden. Foto: Øistein N. Monsen
STRID Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen er for sent på banen med tiltak mot økende ledighet, og vil se regjeringens ferskeste anslag for ledighet neste år. Solberg lover at statsbudsjettet kommer med tiltak for aktivitet og omstilling. Her fra en duell om hvordan helse- og omsorgssektoren skal sikre kompetanse i framtiden. Foto: Øistein N. MonsenVis mer

Øker arbeidsledigheten? - Erna må vise anslagene, krever Jonas

Ap-lederen kritiserer regjeringen for å komme sent med for lite mot arbeidsløshet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Støre krever at regjeringen bør offentliggjøre prognosene for ledighetsutviklingen som de sitter på.

- De har fått oppdaterte tall i forbindelse med arbeidet med statsbudsjettet, og disse tallene bør de dele, det vil gi et bedre grunnlag for diskusjonen om tiltak, sier Støre til Dagbladet.

Statsminister Erna Solbergs budskap til dem som står i fare for å miste jobben eller som allerede har blitt ledige, er:«Ikke mist motet, det er bruk for deg i framtidas arbeidsliv.»

Krever mer Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det ikke er nok, og gjentar at regjeringen har kommet for sent på banen med tiltak mot ledighet, og med for lite.

- Jeg deler statsministerens budskap til de som mister jobben, at de ikke må miste motet. Norge har mange utfordringer, og mer enn før må vi sikre arbeid til alle.

Men det det blir for enkel. Budskapet må følges opp med handling, sier Støre til Dagbladet.

- Så langt har regjeringen kommet med for lite, for sent. Det rimer med at anslagene for ledighet har vært for lave ved alle korsveier. Nå varsler statsministeren tiltak, og vi er åpne for dem.

Men jeg minner om at Ap i forslag til statsbudsjett for i år foreslo et gründerløft på 250 millioner kroner og ikke bare en plan, samt flere kompetansetiltak for ledige.

Innføre grønn teknologi Når Erna snakker om tiltak for verftsindustrien, minner jeg om våre forslag fra i vår, der vi la fram en plan for utbygging av fergeflåten. Ingen av våre forslag handler om subsidier til bransjer eller bedrifter, men vil være en støtte til å innføre grønn teknologi, sier Støre.

- Ifølge samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har du ikke fått med deg at utskifting av fergene er i gang?

- Det vi snakker om, er i en annen skala. Vi ønsker en fremskutt tidsplan for fornyelse av fergeflåten langs hele kysten. Vi foreslår også at fylkeskommunene skal kunne fase inn ny teknologi så raskt som mulig, sier Støre.

Mennesker rammes - Hva er konsekvensen av å komme med for få tiltak, for sent?

- Det er først og fremst en menneskelig kostnad. Det er mennesker som rammes. Det har vært for få tiltak og tilbud om kompetansebygging til de som har mistet jobben når ledigheten er 4, 5 prosent, som er høyt i norsk sammenheng.

Vi har aldri anklaget regjeringen for fallende oljepris, men for manglende tiltak for å møte situasjonen. Det burde kommet flere målrettede tiltak for de som skal omstilles, sier Støre.