Øker arbeidstida med én time i uka

Politiets fagforeninger signerte avtale med politidirektøren i ettermiddag.

SE, DE SMILER!: Leder Arne Johannessen (t.v.) i Politiets Fellesforbund, justisminister Knut Storberget og politidirektør Ingelin Killengren kunne i ettermiddag endelig presentere en avtale mellom fagforeningen og staten.  Foto: TERJE BENDIKSBY /SCANPIX
SE, DE SMILER!: Leder Arne Johannessen (t.v.) i Politiets Fellesforbund, justisminister Knut Storberget og politidirektør Ingelin Killengren kunne i ettermiddag endelig presentere en avtale mellom fagforeningen og staten. Foto: TERJE BENDIKSBY /SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiets fagforeninger ble i ettermiddag enige med politidirektøren om en ny særavtale for arbeidstid i politiet. Avtalen ble signert like over kloka 16.

- Den nye avtalen om arbeidstid for politiet er et bidrag til å gjøre Norge tryggere fordi vi får mer og bedre politi. Jeg er glad for at det er oppnådd enighet om dette, skriver statsminister Jens Stoltenberg på sin Facebook-side.

Leder Arne Johannessen i Politiets fellesforbund bekrefter at den langvarige konflikten nå er betydelig trappet ned.

- Avtalen er et godt bidrag på veien til å lette den spente situasjonen i politiet, skriver han i en pressemelding.

— Vi er selvsagt fornøyd. Publikum får bedre politikraft, og våre medlemmer får en bedre arbeidssituasjon, utdypet Johannessen på en pressekonferanse i ettermiddag.

Der deltok også justisminister Knut Storberget og politidirektør Ingelin Killengren.

— Denne avtalen er et løft for norsk politi, det vil bli 940 flere stillinger i politiet i år, sier Storberget ifølge NTB.

Han og Killengren håper nå den svært merkbare uroen i politidistriktene er over.

— Vi håper at dette nå skaper ro i etaten, sier politidirektøren.

Én time mer i uka
Avtalen innebærer at arbeidstiden for 9 000 polititjenestemenn øker med én time per uke. Avtalen koster 335 millioner kroner for staten og trer i kraft fra 1.10 2009.

Over 6.000 politifolk får 40.000 kroner mer i året, og det er beregnet at ressursøkningen med utvidet arbeidstid vil gi 230 nye årsverk i politiet.

600 påtalejurister og 400 andre stillinger får 35.000 kroner i tillegg. Den generelle økte godtgjørelsen for de 9.000 er 15.000 kroner, så kommer det 25.000 i tillegg for 6.000 av dem på grunn av økt belastning.
- Normaltilstand
Dermed ser den langvarige konflikten, som har resultert i store vanskeligheter med å få politifolk til å jobbe overtid og ekstravakter, ut til å være over.

- Nå får vi en normaltilstand på driften ute på kontorene i distriktene. Vi får tilbake fleksibiliteten slik den var før konflikten oppsto, skrvier forhandlingsleder i Norges politilederlag, Erling Arne Meek, i en pressemelding.

Ifølge DN.no skjedde den formelle signeringen av avtalen hos fornyings- og administrasjonsdepartementet, der alle de fire hovedsammenslutningene var tilstede.

Forhandlingene som omsider endte med en avtale har vært langvarige og konfliktfylte.

Natt til 1. juli ble det igjen brudd i forhandlingene om en ny særavtale om arbeidstid. Mye av årsaken til bruddet var strid om hvor mange ganger en politimann kan bli utkalt når han/hun har reservetjeneste eller beredskapsvakt og lengden på hviletiden mellom vakter.