Øker blodtrykket og salget før jul

Stadig flere av oss velger å måle blodtrykket selv, mot mange legers anbefaling. Og etterspørselen etter elektroniske blodtrykksmålere topper seg før jul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og IDA BUER

Tida før jul kan utvilsomt øke blodtrykket hos noen og enhver. At salget av blodtrykksmålere øker i den hektiske førjulstida, skyldes imidlertid at disse målerne er i ferd med å bli en yndet julegave.

- På 14 dager har vi solgt vel 150 blodtrykksmålere. Det er bra. Mange kjøper målerne i julegave, får Dagbladet opplyst i Smart Clubs elektriske avdeling.

Kraftig økning

Japhron Pharma i Bodø startet import av elektroniske blodtrykksmålere i 1993. Firmaet leverer Omron blodtrykksmålere, som er ledende på markedet internasjonalt.

- Salget øker jevnt for hvert år og har økt kraftig siden 1993. Derimot ligger salget her hjemme fortsatt langt bak salget i for eksempel Tyskland hvor blodtrykksmålere har vært å få kjøpt i butikker i snart 15 år, sier lege Johan Andreas Hernes i Japhron Pharma.

Legeskrekk

En annen tendens er at salget direkte til leger øker.

- Flere leger velger å låne bort målere til pasienter slik at de kan teste seg selv hjemme. For folk med legeskrekk kan legebesøket i seg selv være nok til økt blodtrykk. Blodtrykket varierer, og for å få en mest mulig korrekt måling vil noen leger at pasienten foretar målingen selv i rolige og hjemlige omgivelser, sier Hernes.

Delte meninger

Professor Dag Thelle ved Klinikk for forebyggende medisin er imot hjemmemåling. Dette på grunn av faren for feilmålinger og at engstelige mennesker renner ned legekontorene.

Professor Tor-Erik Widerøe derimot ser hjemmemålerne som et hjelpemiddel for folk som blir urolig av legekontorer.

Prisen på blodtrykksmålere varierer, fra 200 kroner til 2000 kroner. Varierer gjør også kvaliteten.

Blant annet valgte flere norske butikkjeder for noen år siden å droppe salget av blodtrykksmålere fordi man mottok så mange reklamasjoner.

SELVGJORT: Mange nordmenn kjøper hjemmemåler for å måle sitt eget blodtrykk.