Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øker bostøtte til fattige barn med 60 mill. Men svarer ikke på det Redd Barna etterlyser mest

Regjeringen vil redusere barnefattigdom.

ØKER BOSTØTTEN: I sitt forslag til statsbudsjett for 2016 som legges fram onsdag, foreslår regjeringa og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) å styrke bostøtten med 60 millioner kroner for at ordningen skal bli bedre for barnefamilier med lave inntekter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ØKER BOSTØTTEN: I sitt forslag til statsbudsjett for 2016 som legges fram onsdag, foreslår regjeringa og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) å styrke bostøtten med 60 millioner kroner for at ordningen skal bli bedre for barnefamilier med lave inntekter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er ett av flere tiltak mot barnefattigdom, og bostøtten er det viktigste boligsosiale tiltaket, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til Dagbladet.

I sitt forslag til statsbudsjett for 2016 som legges fram onsdag, foreslår regjeringa å styrke bostøtten med 60 millioner kroner for at ordningen skal bli bedre for barnefamilier med lave inntekter.  

Det er i dag om lag 84 000 barn som lever i en familie med vedvarende lav inntekt, en økning fra året før. Forslaget innebærer at mer enn 20 000 familier vil få økt bostøtte i 2016.

En familie på fire med boutgifter over boutgiftstaket vil for eksempel få en økning i bostøtten på 5085 kroner i året, og en familie på to vil få en økning på 2137 kroner.

- Et skritt i riktig retning Forslaget kommer som en del av regjeringens strategi mot barnefattigdom.

- Det er 84 000 fattige barn, og deres tiltak vil hjelpe 20 000 familier. Hvorfor ikke øke støtten så alle får et løft?

- Det vil alltid bli stilt spørsmål spørsmål om hvorfor vi ikke kan gi litt mer, men dette er det vi har funnet rom for i 2016. Det er ett viktig tiltak, og et skritt i riktig retning. Over tid så må vi løfte bostøtten ytterligere, slik at vi hjelper familier med dårlig råd og høye boutgifter, svarer Sanner.

Redd Barna roser regjeringens økning i bostøtte, men etterlyser det de mener er viktigst, nemlig helhetlige tiltak.

- Det holder ikke å bare å gjøre dette. Et konkret tiltak vi anbefaler er å sette av ressurser så hver kommune kan utarbeide tydelige handlingsplaner for hvordan man skal behandle barnefattigdom, sier Thale Skybak, seksjonsleder i Redd Barnas Norgesprogram, til Dagbladet.

Skybak forklarer at det vil innebære å øke barefagligkompetansen i NAV, slik at de i større grad ser barnas behov og bygge ut andre konkrete tiltak som hjelper barna direkte der de bor. 

Ingen løfter Men Sanner kan ikke love penger til å utvikle en slik handlingsplan.

- Vi får vente å se til statsbudsjettet legges fram. Men jeg er enig med Redd Barna i at det avgjørende er det som gjøres i kommunene, og at innsatsen i offentlig sektor samordnes, sier Sanner.

- Så du kan ikke love Redd Barna at det blir penger til en handlingsplan for kommunene?

- Jeg kan love at kommuneøkonomien styrkes, og det er avgjørende for at de som sliter blir møtt på en god måte, svarer Sanner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!