Streptokokker:

Øker etter pandemien: - Overvåker situasjonen

Tilfeller av alvorlige streptokokker har økt etter coronapandemien, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) til Dagbladet.

ØKER: Antall tilfeller av invasive streptokokker har økt i Norge etter pandemien. Foto: Imago stock / NTB
ØKER: Antall tilfeller av invasive streptokokker har økt i Norge etter pandemien. Foto: Imago stock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Folkehelseinstituttet (FHI) melder om en økning i alvorlige tilfeller av streptokokker etter coronapandemien.
  • Økningen er mest merkbar blant eldre over 70 år.
  • FHI mener at økningen kan skyldes lavere immunitet i befolkningen som følge av færre infeksjonssykdommer under pandemien.
  • Til tross for økningen, er alvorlige infeksjoner med streptokokker fortsatt sjeldne og behandles med antibiotika på sykehus.

Vinteren 2023 ble det meldt inn flere tilfeller av invasive streptokokker enn det som ble meldt i åra før covid-19 pandemien.

Det opplyser Yngvild Bentdal, lege ved avdeling for smittevern og vaksine i Folkehelseinstituttet (FHI), til Dagbladet.

Dermed har forekomsten av invasive streptokokker økt i Norge, i likhet med i Sverige.

På slutten av året i 2023 var det registrert 1244 tilfeller av alvorlige streptokokker i Sverige. Det er det høyeste antallet smittede som noensinne er registrert i landet.

- Noe høyt

Bentdal opplyser at det totalt ble registrert 489 tilfeller av streptokokker i 2023.

- Økningen var tydeligst etter nyttår og blant barn under 10 år. Det ble også rapportert perioder med økt forekomst av invasive streptokokker hos voksne og eldre vinteren 2023 sammenliknet med åra før covid-19 pandemien, sier Bentdal.

KAKERLAKKENE KRAVLET: Om du ser en slik kravlende i boligen din bør du ta grep snarest, men ikke prøv å bekjempe dem selv! Video: Glen Hovdal Vis mer

FHI-leger forklarer videre at forekomsten var på topp i mars 2023, men har siden blitt mer normalisert.

- Totalt sett ligger forekomsten fortsatt noe høyt, men for barn er forekomsten nå lav og ikke høyere enn tidligere år. Men for aldersgruppen over 70 år ligger forekomsten fortsatt litt høyere enn tidligere år før pandemien, sier han.

- Overvåker situasjonen

FHI mener at økningen av streptokokker kan ses i lys av coronapandemien.

- At forekomsten av invasive streptokokker har økt etter pandemien kan skyldes at forekomsten av infeksjonssykdommer har vært lavere under pandemien, og immunforsvaret har ikke fått trent seg like godt på å bekjempe infeksjoner. Det kan ha ført til lavere immunitet i befolkningen, forklarer Bentdal.

- Er FHI bekymret for situasjonen i Norge nå?

- FHI overvåker situasjonen, og ser nå at forekomsten fremdeles er noe forhøyet hos de eldste aldersgruppene, men alvorlige infeksjoner med gruppe A- streptokokker er fremdeles veldig sjelden og behandles på sykehus med antibiotika, sier han og legger til:

- Ved alvorlig infeksjon er det viktig å komme raskt til lege, og ved rask oppstart av behandling på sykehus er prognosen som oftest god.

Videre oppfordrer Bentdal nordmenn til å følge smitteverntiltak som håndvask, ikke hoste direkte på andre og å holde seg hjemme når man er syk, for å unngå å bli smittet eller smitte andre.