ETTERFØLGER: Den viktigste jobben årets kongress skal gjøre er å utnevne den ferske lederen av Kinas kommunistparti, Xi Jinping (t.v), til president. Her går han bak avtroppende president Hu Jintao. (AP Photo/Ng Han Guan)
ETTERFØLGER: Den viktigste jobben årets kongress skal gjøre er å utnevne den ferske lederen av Kinas kommunistparti, Xi Jinping (t.v), til president. Her går han bak avtroppende president Hu Jintao. (AP Photo/Ng Han Guan)Vis mer

Øker forbruket for å stanse sosial bombe

Kinas vekst skal snus fra å være eksportorientert til å bli forbrukerorientert. Gapet mellom fattig og rik i Kina er en av de høyeste i verden, og en stor utfordring for de kommunistiske myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økonomisk vekst for folk flest, kamp mot korrupsjon, og bygging av et sterkere forsvar. Det var hovedelementene i avtroppende statsminister Wen Jiabaos tale til Folkekongressen som åpnet i Beijing idag.

Parlamentarisk fikenblad
Folkekongressen er Kinas parlamentariske fikenblad, og skal strø sand på de avgjørelsene som på forhånd er tatt av kommunistpartiet. Den viktigste jobben årets kongress skal gjøre er å utnevne den ferske lederen av Kinas kommunistparti, Xi Jinping, til president, og Li Keqiang til statsminister.

Wen Jiabaos åpningstale til Folkekongressen idag var derfor et nøye gjennomarbeidet dokument, der prioriteringene til den nye ledelsen trer tydelig fram.

- For å øke individuelt forbruk må vi øke folkets muligheter til å forbruke, holde deres forventninger om å forbruke stabile, øke deres ønske om å forbruke, forbedre deres forbrukermiljø, og gjøre den økonomiske veksten mer forbrukerdrevet, sa Wen ifølge Reuters.

Og etterlot liten tvil om at forbruk er tidens melodi.

Forbrukernes forbruk
Det som ikke ble sagt på Folkekogressen, men som ligger under alt det Kinas makthavere foretar seg, er frykten for sosial uro hvis ikke  forbrukerne forbruker stadig mer. De økonomiske forskjellene i Kina er enorme, selv om flere hundre millioner er løftet ut av fattigdom i løpet at det siste tiåret. 13 prosent av befolkningen lever ifølge  FNs utviklingsprogram på rundt åtte kroner dagen. Den gjennomsnittlige disponible inntekten i urbane områder er bare litt over 20 000 kroner i året.

200 millioner mennesker er et vandrende proletariat som beveger seg dit det til enhver tid er arbeid, men som ikke har rett til å registrere seg der de til enhver tid er. Derfor har de heller ikke rett til hjelp hvis de blir syke, og barna har ikke rett sil skoleplass, og bor derfor ofte på landsbygda med besteforeldrene. Dette er en potensiell hær av misnøye som myndighetene må ha kontroll med.

På den annen side har Kina ifølge Forbes 122 milliardærer i amerikanske dollar. Ifølge enkelte oversikter er hver femte dollarmilliardær kineser.

Men det er middeklassen som kan være jokeren i Kinas politiske utvikling. Om få år vil en middelklasse med høyt forbruk være større enn Kinas vandrende proletariat. Idag er det 14 millioner husholdninger som har mellom ca. 100 000 og 200 000 kroner i året til forbruk, ifølge McKinsey. Men dette vil øke til 167 millioner husstander innen 2020. Den høyt forbrukende middelklassen vil mer enn ti-dobles på sju år.

Partiets maktmonopol
Spørsmålet Xis regime må forholde seg til er hvordan en voksende og mer selvbevisst middelklasse vil forholde seg til kommunistpariets maktmonopol?

- Vi trenger å bedre den sosialistiske markedsøkonomien. Reform og mer åpenhet er de fundamentale kreftene som driver Kinas utvikling og framgang. Vi kan fortsette framgangen bare hvis vi reformerer oss og blir mer åpne, sa Wen i sin tale.

Men han understreket også at den økonomiske framgangen bare ville komme hvis kommunistpartiet fortsatt styrer samfunnet.

NOE FOR MEG? En selger på et marked i Fuyang i Anhui-provinsen ser avtroppende statsminister Wen Jiabaos tale til Folkekongressen idag. Kongressens viktigste oppgave er på velge den nye partilederen Xi Jinping til president. (AP Photo)
NOE FOR MEG? En selger på et marked i Fuyang i Anhui-provinsen ser avtroppende statsminister Wen Jiabaos tale til Folkekongressen idag. Kongressens viktigste oppgave er på velge den nye partilederen Xi Jinping til president. (AP Photo) Vis mer

Den påtroppende presidenten har med sine prioriteringer understreket at makta ikke skal endre ansikt under hans lederskap. Etter at han ble partisjef på partikongressen i november i fjor har Xi Jinping besøkt en rekke militærinstallasjoner, og møtt en rekke generaler.

Kinas militære - eller Folkets frigjøringshær - er en avgjørende kilde til makt i Kina. Hæren har helt fra Mao Zedongs tid vært garantisten for kommunistpartiets maktmonopol.

- Sammenliknet med de to tidligere lederne på dette tidspunktet har Xi allerede etablert nærmere og tettere forbindelser med de militære, sier Chen Ziming, en kommantator basert i Beijing, ifølge International Herald Tribune.

Den store spenningen knyttet til Xis regime er om han vil tillate mer åpenhet, en åpenhet som også innebærer kritikk av kommunistpartiet. Det fikk vi - som ventet - ingen svar på under Folkekongressens åpning.

 

KONGRESSPAUSE: Det blir fort kø når det er pause i Kinas parlament, eller folkekongress.(AP Photo/Kin Cheung)
KONGRESSPAUSE: Det blir fort kø når det er pause i Kinas parlament, eller folkekongress.(AP Photo/Kin Cheung) Vis mer