Vulkanutbruddet på La Palma

Øker i omfang: - Mye mer aggressiv

Cumbra Vieja fortsetter å spy ut lava.

SKAPER BEKYMRING: Aktiviteten fra vulkanen på kanariøya La Palma er intens, ifølge lokale myndigheter. To nye sprekker har utviklet seg ved toppen av vulkanen. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV. Foto: NASA / AP / IGME. Vis mer
Publisert

De siste to ukene har vulkanutbruddet i ved Cumbra Vieja-vulkanen på La Palma preget hverdagen på den spanske ferieøya. Siden utbruddet startet 19. september, har lavaen rent i to veier nedover mot havet, men fredag begynte lavaen å renne en tredje vei, nemlig mot befolkninga.

- Vi har mer drama foran oss og flere mennesker å ta vare på, sa regionsleder Mariano Hernandez Zapata på en pressekonferanse fredag.

FORTSETTER: Vulkanutbruddet på La Palma ser ikke ut til å ta slutt med det første. Foto: Daniel Roca / AP / NTB
FORTSETTER: Vulkanutbruddet på La Palma ser ikke ut til å ta slutt med det første. Foto: Daniel Roca / AP / NTB Vis mer

Åtte nye jordskjelv

Når vulkanen vil stilne er foreløpig ikke sikkert, men natt til søndag var det også kraftig aktivitet på ferieøya. Ifølge The Guardian skal forskere ha registrert åtte nye jordskjelv i forbindelse med det pågående vulkanutbruddet.

- Vulkanen er mye mer aggressiv nå, nesten to uker etter at den brøt ut, sier Miguel Ángel Morcuende, teknisk direktør ved Kanariøyenes avdeling for vulkanberedskap.

Ifølge avisa skal myndighetene ha fortalt at utbrudd natt til søndag har sendt gass og aske opp til 6000 meter i lufta.

ENORME ØDELEGGELSER: Før- og etter-bilder viser ødeleggelsene etter vulkanutbruddet på La Palma. Video: AP. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Flere tusen evakuert

Rundt 6000 personer har blitt evakuert siden starten av vulkanutbruddet. I tillegg har over 800 bygninger, inkludert hus, kirker og skoler blitt ødelagt.

Pressetalsperson ved Utenriksdepartementet, Ane Haavardsdatter Lunde, har tidligere fortalt Dagbladet at de følger situasjonen tett.

- Vi anbefaler nordmenn i området å følge med på lokale myndigheters råd i forbindelse med vulkanutbruddet og holde seg oppdatert på hva disse er til enhver tid. Vi oppfordrer også nordmenn til å følge rådene og anbefalingene som gis lokalt, sa Lunde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer