Øker ikke avisopplaget

Aviser som ikke er rammet av streiken og kommer ut som vanlig, øker ikke opplaget for å selge flere aviser. - Det finnes da kjøreregler, sier ansvarlig redaktør Steinar Hansson i Dagsavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En lojalitetserklæring utarbeidet av Norske Avisers Landsforbund (NAL) hindrer at avisene som ennå kommer ut, kan skumme fløten av en konfliktsituasjon.

- Vi merker at vi får flere lesere under streiken. I dag har flere utsalgssteder ringt og vært tomme for aviser, sier Olav Terje Bergo, ansvarlig redaktør i Bergensavisen (BA). Likevel kommer han ikke til å øke opplaget til sin avis.

Bergo påpeker at BA er pålagt å holde et normalt brutto løssalgsopplag av en lojalitetserklæring som Norske Avisers Landsforbunds arbeidsutvalg har utarbeidet. Erklæringen skal sikre at ingen utnytter en konfliktsituasjon til sin fordel, og Bergo mener det er viktig at ingen aviser opptrer provoserende ved å øke opplaget under en streik.

BA er en av få aviser som har et 60/40-forhold mellom løssalg og abonnement.

- Folk får avisabstinenser. Faste lesere av løssalgsaviser som Dagbladet og VG vil ta med seg et eksemplar av for eksempel Dagsavisen eller Dagens Næringsliv for å kompensere, mener Jon Magne Lund, Vårt Lands sjefredaktør.

Men opplagsøkning kommer ikke på tale.

- Det ville falle enkelte tungt for brystet om vi skulle skumme fløten av en streik, sier sjefredaktøren.

- Opplagsøkning, nei! Det finnes da kjøreregler, sier Steinar Hansson, ansvarlig redaktør i Dagsavisen.

- Selvsagt vil løssalget og pågangen etter annonser bli høyere enn det pleier, men vi øker ikke antall sider i avisa i forhold til det vanlig, understreker han.

Hansson mener det er tenkelig at avisas vanlige returprosent på 40-50 vil bil solgt unna under streiken.

Heller ikke Drammens Tidende Buskerud Blad eller Rogalands Avis vil øke opplaget under streiken.

Fra tirsdag kan imidlertid salgsfesten være over for også disse avisene. Dagens diskusjoner i LO om utvidelse av streiken kan føre til at Norsk Grafisk Forbund tas ut i streik, noe som fører til full stopp for alle landets papiraviser.

- Skulle Norsk Grafisk forbund bli tatt ut i streik, er det meget underlig, sier Jon Magne Lund i Vårt Land. Dagsavisene er en viktig del av ytringsfriheten, og en skulle tro forbundet var interessert i at allmennheten skulle få vite om streiken, fortsetter han.

- Men de største dagsavisene kommer jo ut på internett?

- Ja, men det er en stor gruppe mennesker som ikke har internett-tilgang. Det er urimelig at disse skal rammes av streiken på denne måten, mener Lund.

GIR UT AVIS: Steinar Hansson.