Øker ikke skattene

Men det blir verken lønnsfest eller kjøpefest med Arbeiderpartiet ved roret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ville verken love store innskjerpinger eller en forbruksfest da regjeringen i dag startet arbeidet med neste års budsjett.

- Vi blir hele tiden spurt om vi ikke kan bruke oljepengene til mange gode formål, men det gir liten glede på sikt, forklarte Stoltenberg.

Bondeviks budsjettbomber

Stoltenberg vil ikke heve det generelle skattenivået. De ubetalte regningene gir regjeringen liten frihet til å prioritere som den vil, sier han.

Regningene han snakker om er 3-4 milliarder kroner som må dekkes inn under behandlingen av revidert nasjonalbudsjett fram mot sommeren.

Bare økningen i Folketrygden for 2000 blir på en milliard kroner. Forsvarets internasjonale oppgaver får en sprekk på 1,3 milliarder.

Også for neste års budsjett er det store kostnadsøkninger som binder mye av budsjettet. Folketrygden trekker mest, og veksten er beregnet til 6-7 milliarder kroner. Dessuten skal en ambisiøs handlingsplan om helse og omsorg, som allerede er vedtatt i Stortinget, settes ut i livet. I tillegg begynner fregattpengene å rulle.

Håper på lønns-samarbeid

AP-regjeringen håper også å få til å videreføre solidaritetsalternativet, samarbeidet mellom regjeringen, LO og NHO om ansvarlige lønnsoppgjør.

Regjeringen vil ikke øke det generelle skattenivået, men ser ikke bort fra endringer.

- Vi får et bredere skattegrunnlag med lavere satser. Blant annet blir tjenester momspliktige, sa finansministeren Karl Eirik Scjøtt-Pedersen.

Schjøtt-Pedersen tok også til orde for enklere skatteregler, med færre smutthull enn det vi har i dag. Han ville ikke presisere hvordan skattereglene skal forenkles.

På spørsmål om hvem som skal samarbeide om neste års budsjett ble de to AP-ministrene litt tause, før Schøtt-Pedersen til slutt sa at han mener det bør være mulig å få til et samarbeid mellom Arbeiderpartiet og sentrumspartiene for å få et flertall i Stortinget.