Øker kompetanse og bemanning

Uakseptabel lang ventetid, mener Justisdepartementet.

 Økt bemanning:  Opptaket til dommeravhørsutdannelsen ved Politihøgskolen tredobles. Her fra uteksaminering ved Politihøgskolen i 2009. Foto: Morten Holm / SCANPIX
Økt bemanning: Opptaket til dommeravhørsutdannelsen ved Politihøgskolen tredobles. Her fra uteksaminering ved Politihøgskolen i 2009. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet om den lange ventetiden for å få dommeravhør i saker der barn er blitt utsatt for vold eller seksuelle overgrep. I Oslo er ventetiden på minimum 90 dager fra forholdet er anmeldt til dommeravhør blir utført.

Prioritert
- Det er ikke akseptabelt at det er store restanser for gjennomføring av dommeravhør i Østlandsområdet, sier statssekretær i Justisdepartementet, Eirik Øwre Thorshaug.

Han forteller at saken er prioritert, og at det er satt i gang tiltak for å bedre situasjonen.

- Det viktigste som gjøres fra justissektoren er at vi tredobler inntaket til dommeravhørsutdanninga ved Politihøgskolen, fra 15 til 48. Det er også nylig gjennomført en fagsamling for de som er utdannet etter den gamle ordninga, slik at de får økt sin kompetanse. Dette gjelder omtrent 80 personer, sier han.

I følge Øwre Thorshaug har politiet gitt uttrykk for at fristen på 14 dager i utgangspunktet er knapp, da man må etterforske noe for å får en nødvendig og fornuftig opplysning av saken i forkant.

- Riksadvokaten har satt ned en arbeidsgruppe som skal vurdere om det bør gjøres endring i dommeravhørsforskriften, og om fristen skal utvides.   Hensikten med barnehusene er at barn som er utsatt for overgrep skal slippe å fraktes rundt, og at hjelpeapparatet skal komme til  dem, på ett sted som oppleves som trygt. Det betyr at det må passe for 8-10 aktører for at en dommeravhør skal gjennomføres. Det kan være vanskelig å få til, særlig frem mot sommeren, sier han.

Størst problem på Østlandsområdet
I løpet av sommeren kommer det en evaluering av barnehusene. Når den foreligger vil ytterligere tiltak diskuteres.

- Vi ønsker at denne typen saker prioriteres, og forutsetter at lokal politimester vurderer behovet for ressursmessig styrking av barnehusene, sier Øwre Thorshaug.

 Bidra:  - Justisdepartementet følger situasjonen nøye, og ønsker å bidra til at det blir tatt grep, sier statssekretær Eirik Øwre Thorshaug. Foto: John Petter Reinertsen/Samfoto
Bidra: - Justisdepartementet følger situasjonen nøye, og ønsker å bidra til at det blir tatt grep, sier statssekretær Eirik Øwre Thorshaug. Foto: John Petter Reinertsen/Samfoto Vis mer

Han forteller at rett før sommeren ikke er ventetid på 6 av 7 barnehus, og at Barnehusene i Trondheim, Bergen Stavanger, Kristiansand, Hamar og Tromsø melder om kapasitet til å håndtere saker som haster.

- Problemet synes størst i Oslo og Østlandsområdet. Vi kommer til å følge dette nøye, og bidra til at det blir tatt grep, sier han.  

Ser frem til evaluering
Barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen har følgende kommentar til situasjonen;

- Vi er opptatt av å få ned saksbehandlingstiden på barnehusene. Jeg ser frem til den kommende evalueringen av barnehusene og vi skal samarbeide tett med Justisdepartementet og Helsedepartementet for at tilbudet skal bli best mulig.

 Opptatt av saken:  Inga Marte Thorkildsen ser frem til evalueringen. Foto: jacques Hvistendahl
Opptatt av saken: Inga Marte Thorkildsen ser frem til evalueringen. Foto: jacques Hvistendahl Vis mer