Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øker maksprisen i barnehagen

Men regjeringen vil lovfeste retten til barnehageplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Soria Moria-erklæringen lovte regjeringen en makspris for barnehageplass på 1750 kroner innen utgangen av 2007. Nå øker de isteden prisen til 2330 kroner.

Overraskene for mange er det nok at regjeringen tar sikte på å lovfeste retten til barnehageplass fra 1. januar 2009. Regjeringen vil også innlemme tilskuddene til barnehager i rammefinansieringen for kommunene fra samme dato.

11.100 nye barn får plass

- Barn er det mest verdifulle vi har. Det viktigste i livet må være det viktigste i budsjettet. Derfor en massiv fellesskapssatsning på barn og unge, sier Halvorsen i finanstalen.

Busdsjettet legger opp til en økning på 3,2 milliarder kroner til barnehagene. Regjeringen mener dette vil gi plass til 11.100 barn.

Regjeringen legger opp til utbygging av 19.300 nye barnehageplasser. Det er bevilget om lag 1,24 milliarder kroner til nye utbygginger i 2007.

Mer til midlertidige plasser

I tillegg foreslår Regjeringen å opprette en ny tilskuddsordning til faste barnehageplasser i midlertidige lokaler som skal gi plass til 4 700 nye barn. Dette tilsvarer 5 800 heldagsplasser.

Det vil være et krav at det er konkrete planer om etablering av permanent barnehage, og det vil bli satt en frist for utbygger for overføring av barn og tilsatte til permanente lokaler.

Prisen foreldrene betaler blir altså økt. Regjeringen begrunner dette med at de prisjusterer betalingen. Men økningen er på 3,6 prosent, mens den ventede økningen i konsumprisindeksen ligger på 1,75 prosent.

I 2006 ble bevilgningen til kompetanseheving i barnehagesektoren økt med 50 millioner kroner. Denne styrkingen foreslås videreført i 2007.

I tillegg vil Kunnskapsdepartementet starte en langsiktig strategi for kompetanseheving i barnehagesektoren.

SKAL BYGGE BARNEHAGER: Kunnskapsminister Øystein Djupedal får 3,2 milliarder mer å bruke på barnehagene i 2007.