Antall «supervåpen» dobles:

- Øker muligheten for videre framgang

Amerikanerne mer enn dobler antallet Himars-rakettsystemer til Ukraina i sin siste våpenpakke. Det vil ta lang tid før de er på ukrainsk jord. Generalløytnant mener de likevel vil påvirke krigens gang.

HIMARS: Ukrainske styrker fotografert med et Himars-rakettsystem i sommer, kort tid etter at de første systemene fra USA ankom landet. Foto: Eyepress News / Shutterstock / NTB
HIMARS: Ukrainske styrker fotografert med et Himars-rakettsystem i sommer, kort tid etter at de første systemene fra USA ankom landet. Foto: Eyepress News / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det amerikanske rakettsystemet Himars har blitt trukket fram som en nøkkelfaktor for Ukrainas suksess på slagmarka.

FRONTEN: «Yuri» er en amerikaner som kjemper for Ukraina. Slik er livet ved fronten. Programleder: Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer

USAs siste våpenpakke, som blant annet inneholder 18 nye Himars-systemer, vil mer enn doble antallet ukrainerne har til rådighet.

- Det er ingen tvil om at dette vil styrke den ukrainske hæren, sier Arne Bård Dalhaug til Dagbladet.

Den pensjonerte generalløytnanten mener forsyningene øker muligheten betydelig for videre ukrainsk framgang på bakken.

Vil ta «noen år» å levere

Med den nye våpenpakka, som også inneholder kjøretøy, radarer og kommunikasjons- og overvåkningsutstyr, nærmer verdien av det militære bidraget fra USA til Ukraina seg 17 milliarder dollar.

Det vil imidlertid ta «noen år» å produsere og levere Himars-systemene.

- Det vil alltid være sånn at «jo før, jo bedre», men per nå står ikke ukrainske styrker i fare for å gå på noe stort nederlag. Tvert imot agerer de offensivt med de styrkene og ressursene de har i dag, sier Dalhaug.

Både amerikanske og europeiske våpenlagre er kraftig redusert som følge av våpenleveransene til Ukraina.

Derfor er støtten nå dreiet mot produksjon av nye våpen. Det tar tid.

UKRAINA: Her rykker ukrainske soldater fram mot en russisk kommandopost i skogene rundt Izium 27. september. Video: Den ukrainske nasjonalgarden Vis mer

Amerikanske militæranalytikere har pekt på at vestlige land har produsert lave volumer av våpen i fredstid, der det er kuttet i innkjøp av svært kostbare våpen, og kun produsert etter behov.

Noen av våpnene det begynner å bli tomt for, produseres ikke lenger, og det kreves høyt kvalifisert personell for å produsere dem. Det har i årevis vært mangelvare i den amerikanske våpenindustrien.

Pentagon jobber nå for å framskynde produksjonen.

- Det er lite som tyder på at denne krigen vil være om kort tid, så nye våpenleveranser som besluttes nå vil fortsatt påvirke krigens gang, sier Dalhaug.

Ukraina har initiativet på bakken

Russlands president Vladimir Putin har beordret en delvis militær mobilisering av den russiske befolkningen til krigsmaskinen i Ukraina.

Offisielt heter det at de vil mobilisere 300 000 «reservister», som har «relevant» militær erfaring. Det er imidlertid ingenting som tyder på at Russland bare mobiliserer denne delen av befolkningen.

Per nå mener den pensjonerte generalløytnanten at styrkeforholdet på bakken i Ukraina likevel er i ukrainsk favør.

- Satt på spissen er den eneste fordelen Russland har, på bakken i Donbas og Kherson, at de totalt sett har flere menn, sier han.

MISSIL: Vladimir Putin talte på den årlige feiringen av marinen i St. Petersburg, og presenterte planen for det nye «supervåpenet» Tsirkon-missilet. Video: AP / Reuters Vis mer

Men ukrainerne har flere som er tilgjengelige for å bidra i krigen enn russerne, som til nå har basert seg på kontraktsoldater.

- Selv om de russiske styrkene nå får inn flere, vil ikke det endre situasjonen på kort sikt, sier Dalhaug.

Det er nemlig et stort spørsmål hva de nymobiliserte russerne vil kunne bidra med. Allerede er det kommet meldinger om menn sendt til fronten uten reell trening. Det har skjedd også tidligere i krigen.

- De ser ut til å ha så lite utstyr, trening og ledelse som vi som holder på med dette har ment hele tida. Du kan gi en gruppe menn hvert sitt gevær, men det betyr ikke at du har satt opp en avdeling, sier Dalhaug.

I tillegg, understreker han, har russerne et svekket forsyningsapparat. Flere soldater ved fronten vil legge ytterligere press på dette apparatet.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer