Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øker presset på Arafat

Helgas selvmordaksjoner har satt israelske sinn i kok. De får støtte fra USA i kravet om resolutt handling fra palestinernes leder Yassir Arafat. Inntil nå er 112 palestinere arrestert, men det spørs om det er tilstrekkelig for å hindre israelske hevnangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga tok tre palestinske selvmordsbombere minst 25 mennesker med seg i døden i løpet av 12 timer. I to bombeaksjoner i henholdsvis Jerusalem og Haifa spredte de død, kaos og fortvilelse, og såret minst 210 mennesker.

Frykter hevn

Palestinerne venter nå i spenning og frykt på den israelske reaksjonen.

Inntil nå skal 112 ytterliggående palestinere være arrestert av palestinske sikkerhetsstyrker. 77 er arrestert på Vestbredden, og ytterligere minst 35 i Gaza. Seks palestinere skal også være drept siden terroraksjonene. Av disse ble fem drept av israelske styrker i går kveld, mens en palestiner ble drept på Vestbredden i dag tidlig.

Det knyttes usikkerhet til hvorvidt dette vil hindre israelske hevnangrep.

Skjebnetimer for Arafat

Etter terroraksjonene er det reist et ufravikelig krav fra Israels side at palestinernes leder må få kontroll over palestinske aktivister. USA støtter kravet, og sammen med Israel legger de et økt press på Arafat for å få stilt de ansvarlige for helgas aksjoner til ansvar. Ifølge USAs utenriksminister Colin Powell står Arafat overfor skjebnetimer.

Til forskjell fra tidligere angrep mot israelske sivile, avstod USA fra å advare mot harde gjengjeldelsesaksjoner. Ifølge BBC og CNN har Arafat fått 24 timer på seg til å stille de skyldige til ansvar.

Krisemøte

Det fryktes at Israel vil ta en blodig hevn for helgas bombeaksjoner. Statsminister Ariel Sharon var på statsbesøk i USA i helga da selvmordsbomberne slo til, men framskyndet møter med president Bush for å kunne returnere til Israel i dag. Sharon skal ha sagt at han holder Arafat direkte ansvarlig for den siste bølgen av terrorangrep.

Sharon har innkalt til krisemøte i dag, og på dette møtet vil det trolig tas stilling til hvordan Israel skal besvare angrepene.

Ifølge den israelske avisa Haaretz skal også regjeringen diskutere militære tiltak som kan få fjernet Yassir Arafat, melder NTB.

77 arrestert

Yassir Arafat reagerte på situasjonen med å erklære unntakstilstand i de palestinske selvstyreområdene på Vestbredden og Gaza.

I løpet av kort tid ble to ledere for den ytterliggående organisasjonen Hamas arrestert, og inntil nå er totalt 112 personer innbrakt, melder NTB. En talsmann for organisasjonen Hamas bekrefter at to av dens øverste politiske ledere, Ismail Abu Shanab og Ismail Haniya, er arrestert av president Yasser Arafats folk. Det palestinske politiet har arrestordre for ytterligere to Hamas-ledere.

Det store spørsmålet er hvorvidt palestinernes anstrengelser er tilstrekkelig for å hindre en blodig israelsk hevn.

Hele Norges coronakart