Øker presset på myndighetene

Taliban setter ny tidsfrist etter nok et drap på gissel i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Taliban sier de vil drepe flere gisler dersom ikke kravene deres blir innfridd innen i morgen, skriver NTB.

- Dersom ikke administrasjonen i Kabul og den koreanske regjeringen gir et positivt svar på våre krav om løslatelse av Talibanfanger innen klokken 12 i morgen, vil vi begynne å drepe andre gisler, sier Taliban-talsmann Qari Mohammed Yousuf ifølge ntb.

Fristen er satt til innen klokken 12.00, eller 09.30 norsk tid, onsdag morgen.

Nytt gissel drept

I går ble nok et gissel drept  av Taliban. Liket av en vestlig kledd mann ble funnet i en veigrøft i landsbyen Arizo Kalley i Andar-distriktet, cirka 10 kilometer vest for Ghazni, sier sjefsadministrator Abdul Rahim Deciwal til AP.

Sør-Koreas utenriksminister har identifisert mannen som Shim Sung-min (29), en tidligere informasjonstekniker. Som de andre gislene, var også han i Afghanistan som frivillig for å drive hjelpearbeid.

Qari Yousef Ahmadi, talsmann for Taliban, sier at mannen ble drept mandag kveld, etter at afghanske myndigheter ikke hadde løslatt fengslede opprørere i bytte mot gislene.

– Kabul og koreanske myndigheter lyver og lurer. De møtte ikke sine lovnader om å frigi Taliban-fanger. Talilban advarer afghanske myndigheter at dersom fangene ikke løsøates, så kan Taliban drepe et nytt gissel når som helst, sier talsmannen.

KIDNAPPET: 23 sørkoreanere ble kidnappet av Taliban 19. juli, i Ghazni-provinsen i Afghanistan. Taliban har satt frist til klokken 09.30 i morgen (norsk tid) for å bytte gislene med fengslede talibansoldater. Foto: SCANPIX/REUTERS/YONHAP
KIDNAPPET: 23 sørkoreanere ble kidnappet av Taliban 19. juli, i Ghazni-provinsen i Afghanistan. Taliban har satt frist til klokken 09.30 i morgen (norsk tid) for å bytte gislene med fengslede talibansoldater. Foto: SCANPIX/REUTERS/YONHAP Vis mer

Shim skal ifølge Aps egen journalist ha vært svært blodig, og det skal ha vært tegn til at han var skutt i høyre tinning.

Ikke flere gisselbytter

23 sørkoreanere ble kidnappet  for 13 dager siden. Av disse er 16 kvinner, ikke 18 som tidligere angitt.

I går viste tv-stasjonen Al-Jazeera en video av gislene. De satt på huk i mørket, enten med øynene lukket eller stirrende ned i gulvet, uten å snakke. Tv-stasjonen sa ikke hvordan den hadde fått videoen.

De 23 sørkoreanerne ble kidnappet da de kjørte buss gjennom Ghazni-området 19. juli, og er den største gruppen gisler som er tatt siden USA invaderte Afghanistan i 2001. Onsdag sist uke ble det første gisselet  drept. Bae Hyung-kyu (42) var lederen for de frivillige hjelpearbeiderne, som alle tilhører en kristen menighet i Sør-Korea.

Afghanske myndigheter har ikkesagt noe om hvorvidt de vurderer å løslate de talibanske fangene. I mars fikk president Hamid Karzai sterk kritikk for å ha løslatt fem fanger i bytte mot den italienske journalisten Daniele Mastrogiacomo , ettersom dette kunne øke faren for kidnappinger. Karzai kalte byttet den gang for en engangs hendelse.

DREPT: Shim Sung-min (29) ble drept av sine talibanske gisseltakere i går. Dermed øker presset på å frigi de 21 som fremdeles holdes fanget.
FORTVILELSE: Moren til Shim Sung-min, som ble kidnappet av Taliban og drept i går kveld, sørger over sønnen. Mennesker over hele Sør-Korea krever gislene løslatt.