Koronafrykt på Stortinget

Øker renhold, avlyser reiser og omvisninger

Stortingets presidentskap har innført midlertidig forbud mot komitèreiser utenlands i mars og april. Også omvisninger på Stortinget avlyses, og ekstra renhold er iverksatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Stortinget avlyser komitéreiser til utlandet i mars og april. Dette for å forhindre smittespredning av koronaviruset.

CORONA: Stortingets presidentskap har nå bestemt at det skal innskrenkes på komitéreiser på grunn av faren for å pådra seg coronaviruset. Video: Mats Rønning Vis mer

Også omvisninger på Stortinget på lørdager er avlyst inntil videre, bekrefter Stortinget overfor Dagbladet.

- Vi følger situasjonen knyttet til koronaviruset nøye, og tar forholdsregler i tråd med råd fra helsemyndighetene. Vi jobber for å ikke unødig bidra til å sette liv og helse i fare, og at Stortingets møter, høringer og komitearbeid skal være robust under et mulig sykdomsutbrudd, sier Stortingets direktør, Marianne Andreassen.

Hånddesinfeksjon er satt ut og ekstra renhold er iverksatt, opplyser Stortinget. Det skal nå også avholdes daglige møter i en arbeidsgruppe, der situasjonen og tiltak vurderes.

«Deltagelse på planlagte regulære møter i interparlamentariske organer og andre internasjonale reiser vurderes fortløpende. Studiebesøk gjennomføres ikke»

Avlyst besøk til Hellas

Kommunalkomiteen skulle ha besøkt Hellas for å ta flyktningkrisen nærmere i øyesyn. Det blir det ikke noe av nå.

KRITISK: Karin Andersen (SV) er skuffet over at turen til Hellas neste uke er avlyst.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Karin Andersen (SV) er skuffet over at turen til Hellas neste uke er avlyst. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er vel den mest relevante komitèreisen noen komitè kunne ha reist på akkurat nå. Situasjonen er veldig kritisk og den blir verre for hver dag som går, sier komiteens leder Karin Andersen fra SV til Dagbladet.

Kommunalkomiteen skulle på reise til Hellas fra mandag til torsdag kommende uke. Den akutte situasjonen på grensa mellom Tyrkia og Syria har aktualisert reisen, som nå altså er avlyst.

Kritisk

Stortingsveteranen er kritisk til beslutningen, som hun mener er overdrevet.

ALVORLIG: Det å bryte hjemmekarantene er svært alvorlig sier Helsedirektør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Jeg er veldig kritisk til at vi ikke får reise. Det er ingen komiteer som får reise, så det gjelder ikke bare oss. Vi sitter på trikken, sitter på fly og gjør mange ting der smittepotensialet er stort. Jeg synes dette er overdrevet, og mange i komiteen var kritiske og fortvila. Vi har planlagt denne turen lenge.

Kommunalkomiteen ble orientert om de nye retningslinjene tidligere i dag. Saken ble diskutert på komiteens møte i dag, men politikerne har lite annet å gjøre enn å rette seg etter beslutningen.

- Det er presidentskapet som gir tillatelser til at komiteer reiser ut av landet, så det kan vi ikke sette oss opp imot.

Forståelse

Andersen understreker at hun mener det er all grunn til å ta smittebegrensning på alvor, ikke minst av hensyn til mennesker i risikogruppene, men hun er kritisk til hvordan Stortinget griper dette an.

SV-veteranen viser til at det angivelig ikke er lagt begrensninger på stortingsrepresentanters deltakelse på internasjonale møter og forsamlinger, og heller ikke på besøk fra utlandet til Stortinget.

- Det virker ikke som det er noen gjennomtenkt strategi, sier hun.

Stortinget opprettholder sin møtevirksomhet. Stortingsmøter, komitémøter og høringer går som normalt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer