Oppdaget stort magmakammer:

- Øker risikoen for vulkanutbrudd

I havet utenfor den greske ferieperla Santorini, har forskerne funnet en potensiell trussel som lurer under havoverflaten.

FANT NYTT KAMMER: Under den undersjøiske vulkanen Kolumbo, som ligger på 500 meters dyp utenfor Santorini i Middelhavet, er det oppdaget et stort magmakammer som kan øke risikoen for et nytt utbrudd. Foto: SANTORY
FANT NYTT KAMMER: Under den undersjøiske vulkanen Kolumbo, som ligger på 500 meters dyp utenfor Santorini i Middelhavet, er det oppdaget et stort magmakammer som kan øke risikoen for et nytt utbrudd. Foto: SANTORY Vis mer
Publisert

Den undersjøiske vulkanen Kolumbo, som er en av verdens mest aktive, ligger på 500 meters dyp rundt sju kilometer utenfor Santorini.

At vulkanen ligger i en relativt grunn del av Middelhavet, kan øke sjansene for at et eventuelt utbrudd i framtida vil være eksplosivt, med en påfølgende tsunami og en sky av gass og aske som kan strekke seg flere titalls kilometer opp i lufta, skriver American Geophysical Union (AGU) i en pressemelding.

Forrige gang vulkanen hadde et utbrudd, i 1650, mistet 70 personer på Santorini livet.

Nå mener forskere at et nylig oppdaget magmakammer under vulkanen øker risikoen for et nytt utbrudd. Det kommer fram i en fersk studie publisert i AGU’s Geochemistry, Geophysics and Geosystems.

GRESK PARADIS: Øya Santorini i Hellas tiltrekker seg tusenvis av turister hver år. Foto: Louiza Vradi / Reuters / NTB
GRESK PARADIS: Øya Santorini i Hellas tiltrekker seg tusenvis av turister hver år. Foto: Louiza Vradi / Reuters / NTB Vis mer

- Bør overvåkes bedre

Ved hjelp av en ny metode har forskere klart å få et klarere bilde av den undersjøiske vulkanen. De mener magmakammeret som nylig er oppdaget har vokst gjennomsnittlig fire millioner kubikkmeter i året siden det forrige utbruddet, forklarer studiens hovedforfatter Kajetan Chrapkiewicz, geofysiker ved Imperial College i London.

Forskerne mener at kammeret nå kan ha en størrelse på 1,4 kubikk-kilometer.

UTBRUDD: For andre gang på åtte måneder har vulkanen Fagradalsfjall hatt et utbrudd. Dette tiltrekker seg flere turister, og det lokale politiet i Island ber folk om å holde seg unna. Video: Dagbladet TV / AP / Twitter Vis mer

Dersom kammeret fortsetter å vokse i samme fart, mener forskerne at mengden magma vil nå nivåer som i 1650 en eller annen gang i løpet av de neste 150 åra.

De tar til orde for at vulkanen, og andre vulkaner av dette slaget, bør monitoreres av flere overvåkningsstasjoner, for å kunne få et bedre estimat av når neste utbrudd vil finne sted.

- Vi trenger bedre data for hva som faktisk er under disse vulkanene. Kontinuerlige overvåkningssystemer vil gi mulighet til å kunne estimere bedre når et utbrudd kan finne sted. Med disse systemene vil vi trolig kunne vite om et utbrudd noen få dager før det skjer, og folk kan bli evakuert til et trygt sted, sier forsker Chrapkiewicz i pressemeldingen.

Selv om nivåer av magma overvåkes, er det imidlertid ikke mulig å si noe helt sikkert om når Kolumbo vil ha sitt neste utbrudd, skriver forskningstidsskriftet.

VELDIG KRAFTIG: Utbruddet fra Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai-vulkanen på Tonga i januar 2022 er bekreftet som det største som noen gang er registrert, ifølge forskere. Foto: Japan Meteorology Agency / AP / NTB
VELDIG KRAFTIG: Utbruddet fra Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai-vulkanen på Tonga i januar 2022 er bekreftet som det største som noen gang er registrert, ifølge forskere. Foto: Japan Meteorology Agency / AP / NTB Vis mer

Kan bli svært ødeleggende

Et eventuelt framtidig utbrudd fra Kolumbo har potensial til å kunne bli mer ødeleggende enn vulkanutbruddet ved Tonga i januar 2022, på grunn av den undersjøiske vulkanens nærhet til befolkningstette områder på Santorini, ifølge AGU.

Utbruddet i Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkanen ved Tonga kastet aske og gjørme opp til 40 kilometer opp i atmosfæren, i tillegg til å forårsake en større tsunami.

RØYK-REKORD: En ny forskningsrapport viser at vulkanutbruddet på Tonga 15. januar har knust rekorden for høyeste røyksøyle som noen gang er målt. Video: KameraOne Vis mer

Vulkanen ligger på en øy rundt 65 kilometer nord for Tongas hovedstad Nuku'alofa. Utbruddet forårsaket forgiftet drikkevann, ødela avlinger og la to landsbyer i ruiner, har NTB tidligere skrevet.

Et newzealandsk forskerteam fra National Institute for Water and Atmospheric Research (NIWA) konkluderte i november med at utbruddet er det største som noensinne er registrert. Ifølge dem ble havbunnen forskjøvet tilsvarende 2,6 millioner svømmebassenger - en tredel mer enn de opprinnelige estimatene, ifølge NTB.

Forskerteamet har også bevist at vulkanen fortsatt har utbrudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer