Frykter mer dødelig virus:

- Øker sannsynligheten for nye mutasjoner

Forskere frykter en ny og mer dødelig virusvariant. Helsetoppene mener vi må være forberedt på mer smittsomme og sykdomsframkallende varianter.

UFORUTSIGBART: Espen Nakstad mener det er vanskelig å spå hva slags virusvarianter vi vil stå igjen med neste år. Foto: Berit Roald / NTB
UFORUTSIGBART: Espen Nakstad mener det er vanskelig å spå hva slags virusvarianter vi vil stå igjen med neste år. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En ny covid-variant som kan ta livet av opptil én av tre smittede er en «realistisk mulighet», skriver The Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) i en rapport publisert fredag.

I rapporten ser forskerne nærmere på den «langsiktige utviklingen av SARS-CoV-2», viruset som forårsaker covid-19.

Forskerne hevder at utryddelsen av SARS-CoV-2 er usannsynlig og mener det alltid vil være varianter av viruset.

- Vanskelig å spå

I rapporten blir det vurdert et scenario der en virusvariant forårsaker alvorlig sykdom i en større andel av befolkningen enn det som tidligere har skjedd, med liknende dødeligheter som MERS, som har 35 prosent dødelighet. Forskerne hos SAGE mener det er stor sannsynlighet for at dette kan skje.

Det blir imidlertid også skrevet at nye virusvarianter kan resultere i «mye mindre alvorlig sykdom» hos eldre mennesker og dem som er klinisk sårbare på lang sikt. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller til Dagbladet at det er vanskelig å forutse framtida til covid-19.

- I månedene framover vil nok både store smittebølger og vaksinering øke sannsynligheten for nye mutasjoner som dagens vaksiner virker dårligere på, sier Nakstad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.