Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øker satsingen i nord med 15 prosent

Regjeringen fortsetter satsingen på nordområdene og øker satsingen med rundt 15 prosent.

SATSER:  Utenriksminister Espen Barth Eide fortsetter satsingen i nord. Foto : Sara Estiri / Dagbladet
SATSER: Utenriksminister Espen Barth Eide fortsetter satsingen i nord. Foto : Sara Estiri / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av UDs budsjett.

Nytt isgående forskningsfartøy, videreutvikling av overvåkingssystemet BarentsWatch og nytt teknologibygg ved Universitetet i Tromsø er blant de viktigste nordområdesatsingene i 2013, skriver UD i en pressemelding.

Strategisk satsing
— Årets budsjett prioriterer økt kunnskap, aktivitet og nærvær i nordområdene, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Det samlede budsjettet for nordområdetiltak er i 2013 på nærmere to milliarder kroner, en økning på om lag 290 millioner kroner fra i fjor.

- Nordområdene forblir regjeringens viktigste strategiske satsingsområde og dette budsjettforslaget bidrar til å gjennomføre sentrale målsettinger i nordområdepolitikken. Norge skal være en ledende aktør i utviklingen av nordområdene og Arktis sammen med våre naboer, allierte og partnere, sier utenriksministeren.

Regjeringen går inn for en startbevilgning på 75 millioner kroner til bygging av et nytt isgående forskningsfartøy som vil ha hjemmehavn i Tromsø. Samlet kostnadsramme for fartøyet er 1,4 milliarder kroner.

Ledende i kunnskap
- Norge skal være ledende på kunnskap i nord og fartøyet vil være viktig både for miljø- og polarforskning, og for kartlegging av naturressurser. Økt aktivitet som følge av isens tilbaketrekking i våre nordlige hav- og kystområder gjør dette særlig aktuelt, sier Eide.

Blant forslagene til nye satsinger i 2013 er grunnbevilgning på 10 millioner kroner til nordområdesenteret ved Universitetet i Nordland. I tillegg kommer 6 millioner kroner til nødvarslingssystemet Cospas/Sarsat tilknyttet Hovedredningssentralen i Bodø, 22 millioner kroner til jordobservasjonsprogrammet GMES og 13 millioner kroner til utbygging av værradar på Helgelandskysten. Regjeringen vil i tillegg ta høyde for bygging av ny helikopterhangar på Svalbard i forslaget til budsjett for 2013.

Bedre overvåking
Også nivået på flere av de andre tiltakene foreslås økt. Bevilgningen til videreutvikling av det helhetlige overvåkings- og informasjonssystemet BarentsWatch foreslås økt med 17 millioner kroner til 47 millioner kroner.

- BarentsWatch er et pionerprosjekt som samler all den kunnskap norsk forvaltning har om kyst- og havområdene våre, og gjør den lettere tilgjengelig for alle. I denne portalen samles informasjon fra 27 ulike tunge aktører. Dette gir oss et mer komplett bilde av hva som skjer i kyst- og havområdene våre, sa fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen da hun  lanserte prosjektet i fjor.

Bedre kartlegging
Det settes av 160 millioner kroner til nye studieplasser ved institusjoner i Nord-Norge og Svalbard. Slepebåtberedskapen i Nord-Norge får en bevilgning på 197 millioner kroner og midlene satellittnavigasjonsprogrammet Galileo økes med 70 millioner kroner til totalt 174 millioner kroner, skriver UD.

Regjeringen foreslår 90 millioner kroner til Mareano-programmet for avansert kartlegging av norske havområde. Kartleggingen av mineralressurser i Nord-Norge videreføres med 40 millioner kroner og utvikling av reiselivsvirksomhet med 17 millioner kroner.I Utenriksdepartementets budsjett for 2013 kan du finne en samlet framstilling av tiltakene i regjeringens nordområdesatsing.