Amerikanske strandparadis:

Øker sikkerheten etter haiangrep

Flere observasjoner av potensielt farlige haiarter, fikk lokale myndigheter i New York og Massachusetts til å stenge populære strender.

CAPE COD: De langstrankte strendene på Cape Cod tiltrekker seg store mengder turister i sommermånedene. I helgen ble det gjort flere haiobservasjoner, som førte til midlertidig stengning. Foto: AFP/NTB
CAPE COD: De langstrankte strendene på Cape Cod tiltrekker seg store mengder turister i sommermånedene. I helgen ble det gjort flere haiobservasjoner, som førte til midlertidig stengning. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

Så langt denne måneden har minst fire personer blitt skadet som følge av tigerhaiangrep utenfor strendene på ferieøya Long Island i delstaten New York.

Angrepene fikk tjenestemenn til å advare svømmere om å være forsiktige og ta forholdsregler.

Søndag morgen ble badeglade strandgjester ved Lido Beach på Long Island bedt om å komme seg opp av vannet. Kort tid i forveien hadde nemlig en badevakt fått øye på en stor hai på omkring to meter som svømte 25 meter utenfor kysten, skriver CNN.

Over et dusin observasjoner

Umiddelbart ble på Lido Beach og den nærliggende Jones Beach stengt for besøkende.

ROVDYR: Tigerhaien er ofte referert til som «havets søppelkasse» og er kjent for mange angrep på svømmere, dykkere og surfere. Foto: Shutterstock/NTB
ROVDYR: Tigerhaien er ofte referert til som «havets søppelkasse» og er kjent for mange angrep på svømmere, dykkere og surfere. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Seinere samme dag ble også forbudt å svømme ved Nauset Beach på Cape Cod i Massachusetts, etter at det var blitt observert en hvithai i farvannet.

Mellom lørdag og søndag ble det gjort mer enn et dusin haiobservasjoner og oppdagelser utenfor kysten av Cape Cod. De fleste observasjonene var i nærheten av Nauset Beach og Chatham Harbor.

Lover strandpatruljer og droner

Ifølge appen Sharktivity rapportere flertallet av de bekreftede observasjonene at haiene var minst 45 meter unna strendene.

HAI I FARVANNET: En person jogger langs strandkanten på Cape Cod National Sea Shore på østsiden av Cape Cod mens en hvithai svømmer bare noen meter unna. Foto: AFP/NTB
HAI I FARVANNET: En person jogger langs strandkanten på Cape Cod National Sea Shore på østsiden av Cape Cod mens en hvithai svømmer bare noen meter unna. Foto: AFP/NTB Vis mer

Mandag kunngjorde New Yorks guvernør Kathy Hochul at delstaten vil forbedre haiovervåkingen med nye strandpatruljer, droner og helikoptre. Videre skal livredderbemanningen økes med 25 prosent.

I tillegg til overvåking, vil delstaten også samarbeide med føderale byråer om å spore haistimer for å gi tidlige varsler til strender, melder CNN.

Haiangrep skyldes misforståelse

Fredrik Myhre er marinbiolog og leder for havteamet i WWF Verdens naturfond. Myhre leder også organisasjonen Hjelp Havets Haier. Han synes det er utrolig trist å høre om haiangrep på mennesker.

- Spesielt tung er det når angrep får et dødelig utfall. Tankene mine går med en gang til de pårørende for den personen det gjelder, sier han i et tidligere intervju med Dagbladet.

MARINBIOLOG: Fredrik Myhre er leder for havteamet i WWF Verdens naturfond. Foto: Geir Barstein/WWF Verdens naturfond
MARINBIOLOG: Fredrik Myhre er leder for havteamet i WWF Verdens naturfond. Foto: Geir Barstein/WWF Verdens naturfond Vis mer

Selv om det en sjelden gang skjer uhell der hai angriper mennesker, er det ingen haier som har mennesker på menyen.

- Som regel skjer dette fordi haien tror at vi er noe den vanligvis ville spist, som en sel eller en havskilpadde, sier Myhre til Dagbladet.

Så farlige er haiene

I motsetning til hva Hollywood virker å advare oss om, er haier mye mindre farlige for mennesker enn det de fleste tror. Myhre understreker at det utrolig lave antallet årlige haiangrep, bekrefter dette.

- I hele 2021 var det bare 73 uprovoserte haiangrep på verdensbasis. Hvis du tenker på hvor mange hundretalls av millioner - om ikke milliarder - av mennesker som bader, surfer, dykker og driver med annen vannsport hvert år, så er dette er ekstremt lavt tall, utdyper han.

HAIBUR: En gruppe dykkere kommer tett på hvithaien utenfor kysten av Mexico. Foto: NTB
HAIBUR: En gruppe dykkere kommer tett på hvithaien utenfor kysten av Mexico. Foto: NTB Vis mer

Det eneste som ifølge marinbiologen er ordentlige farlig med haier, er i hvor vanvittig stort tempo de er i ferd med å forsvinne fra verdenshavene.

- Hvert år fisker nemlig vi mennesker rundt 100 millioner hai, noe som har ført til at haiene er en av de mest utrydningstruede dyregruppene som finnes på planeten.

Haier gir sunne hav

Myhre forklarer at haiene er helt avgjørende for å ha sunne og velfungerende hav.

UVENTET: Denne surferen får seg en real overraskelse. Video: Særsland, Dagbladet / Tom Graham, ViralHog. Vis mer

- Uten haiene ville det nok ikke være så enkelt å overleve for oss mennesker heller da vi er avhengige av sunne og friske hav for luften vi puster, vannet vi drikker og maten vi spiser.

Framfor å frykte og jakte haier som hvithai, mener Myhre vi bør gjøre alt vi kan for å bygge opp igjen de truede haibestandene og å ta bedre vare på de.

- Tar vi vare på havet, har vi også en sjanse til å ta vare på resten av livet på jorda.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer