- Øker sjansen for at en galning skal hevne seg

Frykter angrep mot prins Harry etter omstridte intervjuer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved å uttale seg detaljert om krigsoppdraget i Afghanistan, har prins Harry (28) satt seg selv i en mye større fare, sier britiske sikkerhetseksperter.

Harry, som var skytter om bord et Apache-helikopter i fire måneder, innrømmer å ha drept opprørere. «De nyttige tomlene», som brukes til å betjene våpensystemet i forsetet, har han fått fordi han «elsker å spille Xbox og Playstation», ifølge de kontroversielle intervjuene med britiske medier.

- Dette har uten tvil økt «verdien» hans som terrormål, sier Glen Smyth, en tidligere formann i Metropolitan Police Federation til telegraph.co.uk.

- Jeg synes det hadde vært bedre om prinsen bare sa at han var utplassert i operasjonelt øyemed, og latt det være med det, konkluderer han.

- Faren gjorde det ikke Harry kom i kveld hjem fra sin andre utsendelse til Afghanistan. Dai Davies, tidligere leder ved politiets avdeling for de kongeliges sikkerhet, sier han ville gjennomgått og forbedret sikkerheten rundt prinsen.

- Det er godt mulig at han drepte opprørere, men å si det offentlig øker sjansene for at en galning skal hevne seg på ham, sier Davies.

- Om du ser på andre kongelige, snakket de aldri om sine utplasseringer i strid. Prins Andrew gjorde det aldri. Faren hans gjorde det ikke, og det gjorde heller ikke onklene. Ingen av dem sa noe om hvorvidt de hadde drept eller ikke, sier Davies. 

- Mentale problemer Taliban har bitt seg merke i prinsens skildringer fra krigen mot dem. Talsmann Zabiullah Muhahid mener han må ha «utviklet mentale problemer».

- Dette er en alvorlig krig; en historisk krig. Det er vår motstandskamp. Og nå kommer denne prinsen og sammenligner det med tv-spillene. Vi tar ikke disse kommentarene særlig seriøst, sier han.

Som vi alle har sett og hørt utvikler mange okkupanter som kommer til Afghanistan mentale problemer, sier Muhahid i et intervju med nyhetsbyrået Agence France-Presse (AFP).

Forsvarer Harry får også støtte. Tidligere hæroffiser Tim Colins sier at denne typen ordvalg er vanlig blant soldater, for å kunne håndtere grusomhetene de møter i krig.

- Han spøker kanskje om at Playstation har finpusset refleksene, men det er bare flåsing som kamuflerer oppdragets dødelige alvor, sier Colins.

TILBAKE: Prins Harry kom onsdag ettermiddag hjem fra Afghanistan. Foto: EPA / CPL JOE BLOGS / BRITISH MINISTERY OF DEFENCE / NTB SCANPIX
TILBAKE: Prins Harry kom onsdag ettermiddag hjem fra Afghanistan. Foto: EPA / CPL JOE BLOGS / BRITISH MINISTERY OF DEFENCE / NTB SCANPIX Vis mer