REDEGJØR FOR FLYKTNINGSITUASJONEN:. Statsminister Erna Solberg. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
REDEGJØR FOR FLYKTNINGSITUASJONEN:. Statsminister Erna Solberg. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Øker Syria-innsatsen til 1 milliard

- Ikke siden andre verdenskrig har så mange mennesker vært på flukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil i revidert nasjonalbudsjett øke støtten til Syria og nabolandene med 250 millioner kroner, sier statsminister Erna Solberg (H) under redgjøringen om situasjonen i Middelhavet i Stortinget torsdag formiddag.

Den totale norske støtten vil dermed bli på 1 milliard kroner i år, opplyser statsministeren.

Pengene vil gå til humanitær innsats og utviklingsaktiviteter.

- Støtten går blant annet til mat, helse, husly, utdanning, vann og sanitære tjenester. Med dette vil Norge ved utgangen av 2015 ha bidratt med nesten 3 milliarder kroner i bistand til Syria og regionen siden borgerkrigen startet, sier Solberg.

Vil sende redningsskøyte Regjeringen tilbyr seg å sende redningsskøyta RS Peter Henry Von Koss til Middelhavet, bekrefter statsminister Erna Solberg (H).

 - Mulige bidrag fra Redningsselskapet vil bli tilbudt Frontex i dag, sier statsminister Erna Solberg (H) under redgjøringen.

Frontex er EUs grensekontrollorgan, som koordinerer innsatsen i Middelhavet.

Frist i mai Redningsselskapet har tilbudt seg å sende RS Peter Henry Von Koss til Middelhavet for å bistå i det internasjonale arbeidet med å søke etter og redde båtflyktninger. Skøyta vil eventuelt komme i tillegg til skipet som Norge har lovet å bidra med.

- Innbydelsen til å inngi tilbud på skip er sendt ut, og fristen er satt til mandag 4. mai. Forsvaret og Forsvarsdepartementet bistår Justis- og beredskapsdepartementet i å raskt vurdere hvilket tilbud man ønsker å benytte seg av, sa Solberg i sin redegjørelse.

Hun opplyste samtidig at regjeringen vil øke bidragene til Frontex og andre tiltak i Middelhavet i revidert nasjonalbudsjett.

- Kompleks Statsminister Erna Solberg (H) betegner flyktningsituasjonen i og rundt Middelhavet som kompleks.

- Vi må ikke forenkle situasjonen i Middelhavet. Det er en kompleks situasjon der en blandet gruppe mennesker, både migranter og flyktninger, drar fra sine hjemland, sier hun i sin redegjørelse.

-Endrer seg I fjor anslo FN at 40 prosent av dem som la ut på den farefulle ferden over Middelhavet, kom fra Eritrea og Syria. Så langt i år har de fleste kommet fra Gambia og Senegal, etterfulgt av Somalia, Syria og Mali.

- Men dette endrer seg fra år til år og fra måned til måned. Trenden er likevel klar. Det blir stadig flere som forsøker å komme seg til Europa, uttaler statsministeren.

- Felleseuropeisk ansvar Videre sier statsministeren at Norge ønsker et tettere samarbeid med EU for å bekjempe menneskesmuglere i Middelhavet.

- Dette er et felleseuropeisk ansvar, sier Solberg.

- Jeg sendte i forrige uke brev til EU, hvor jeg uttrykte at Norge ønsker et enda tettere samarbeid med EU i denne saken. Vårt bidrag med et havgående fartøy ble godt mottatt. Norge står beredt til å bidra mer, sier hun.

Dialog Norge har også bidratt til innsatsstyrken Task Force Mediterranean, som ble etablert etter ulykken ved Lampedusa i oktober 2013.

- Vi vil ha en dialog med EU fremover om hvilke ytterligere bidrag som kan avhjelpe situasjonen, sier Solberg.

Det kan være aktuelt å styrke støtten til migrasjonstiltak i neste periode for EØS-midlene, ifølge statsministeren.

(NTB)