Øker utbyttene i statlige selskaper

Finansministeren fra SV tapper statsselskap for egenkapital.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sosialistisk Venstreparti har finansministeren i regjeringen.

Partiet har gjennom en årrekke hakket løs på private investorer som har redusert egenkapitalen i selskaper gjennom utbytte. Pengene har gått til investeringer i andre selskaper og privat forbruk.

Nå er det finansminister Kristin Halvorsen, som i egenskap av å styre statens inntekter gjennom utbytte fra statsselskap, som håver inn utbyttekroner. Fordi Norge går bra, så øker overskuddene i selskapene staten eier. I tillegg har Posten solgt eiendom, som har gitt klingende mynt i kassa. Disse pengene griper finansministeren begjærlig, i stedet for at de forblir i selskapene for videre utvikling.

Posten øker sine utbytteutbetalinger til staten med 91 millioner kroner i år, i forhold til de første anslagene som lå til grunn i statsbudsjettet for 2008.

Fra NSB kan Halvorsen hente inn 53 millioner kroner i år. Noen av pengene pløyer hun tilbake til Jernbaneverket som får 100 millioner kroner mer for å ruste opp skinnegangen i Oslotunnelen i hovedstaden.

Avinor, som eier 46 flyplasser i Norge og som har ansvar for å styre flytrafikken over norsk jord, betaler én million kroner mindre inn til statskassen i år, på grunn av litt lavere overskudd. Utbyttet til halvorsen blir dermed bare 397 millioner kroner.

StatoilHydro er statens virkelig melkeku. Staten eier nesten to milliarder aksjer i selskapet og får med seg nesten 1,2 milliarder kroner mer i utbytte for 2007 enn først beregnet i statsbudsjettet. Totalutbytte er 8,5 pr aksje, eller nesten 17 milliarder kroner.

En annen stor pengepott fra selskaper sluses gjennom Nærings- og handelsdepartementet. Statsråd Dag Terje Andersens departement er satt til å forvalte aksjer i selskaper som Norsk Hydro, Kongsberg Gruppen, Flytoget, Entra Eiendom, DnB Nor og en rekke andre selskaper.

De opprinnelige budsjettplanenen la til grunn at staten fikk 11,75 milliarder kroner i utbytte fra selskapene under Nærings- og handelsdepartementet. Dette var for lavt viser revidert nasjonalbudsjett.

Nå er utbytteinntektene økt med 3,65 milliarder kroner til 15,4 milliarder kroner.