Okkupantens marionetter

Iraks nye regjering er tatt i ed. Den har mindre makt enn et middels norsk kommunestyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEREMONIEN BLE

overført i irakisk fjernsyn, men ellers var det ingen store fanfarer da Iraks nye såkalte regjering ble tatt i ed onsdag. Oppbudet av utenlandsk presse og internasjonale dignitærer var heller skralt. Det var heller ingen særlig grunn til å feire.

Irak har fått en midlertidig regjering som er helt unik i verdenssammenheng. Her er statsråder uten makt og med lange og kronglete veier å rapportere. Amerikanerne har ikke utnevnt noen statsminister.

På toppen av Iraks maktpyramide står USA med den sivile administrator Paul Bremer i spissen. Under ham og okkupasjonsmakten står det såkalte styringsrådet, bestående av 25 personer. Mange av disse er ledere fra eksiltida, noen av dem med relativt tvilsomt rykte. Felles for dem alle er at de ikke er folkevalgte, men innsatt av USA. De kurdiske lederne i styringsrådet er de eneste som representerer sine befolkningsgrupper.

I STYRINGSRÅDET

sitter 13 sjia-muslimer, fem irakiske sunni-muslimer, fem kurdere, en turkmener og en kristen. Sammensetningen skal avspeile den etniske og religiøse befolkningssituasjonen i Irak, men kritikerne hevder en slik maktdeling kan føre til politisk oppsplitting slik man har sett den i Libanon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer