- Okkupasjon gir grobunn for terror

Terrorkonferansen ble skjemmet av munnhuggeri mellom den palestinske og den israelske utsendingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Okkupasjon er roten til terrorisme, sa palestinernes utenriksminister Nabil Shaath under terrorkonferansen i New York.

Shaath og hans israelske kollega Silvan Shalom ble levende eksempler på uforsonligheten som kan prege parter i en langvarig konflikt.

- Nei, dette ble ikke bra, innrømmet Nabil Shaath til NTB da rundebordskonferansen var over.

- Det var derfor vi fikk Norge til å intervenere i 1992 for å forsøke å forsone oss. Konferanser som dette er ikke egnet til det.

I et skarpt innlegg sa Shaath at for å bli kvitt terrorismen i Midtøsten må den palestinsk-israelske konflikten løses. Til det trengs internasjonal intervensjon, mener han. Men etter Irak-konflikten er amerikanerne ikke egentlig til stede lenger i Midtøsten, sa Shaath.

Han fikk svar på tiltale fra Silvan Shalom.

- Det overrasker meg at palestinerne bruker denne anledningen til å angripe Israel heller enn å angripe terroristene, sa Shalom.

Ekstremisme

Ekstremisme som grobunn for terrorisme var en gjenganger på konferansen «Kampen mot terrorisme for menneskehetens skyld», der statsminister Kjell Magne Bondevik og tidligere fredsprisvinner Elie Wiesel delte vertskapet.

- Regimer må slutte å bruke ekstremisme som et politisk instrument, sa Afghanistans president Hamid Karzai.

Det var knyttet spenning til Karzais tale fordi han leder et av verdens mest beryktede terrorreder, et land hvor også verdens mest ettersøkte terrorist kan befinne seg. Kanskje var Karzais ord på konferansen også en advarsel til verdens ledere foran arbeidet med å gjenoppbygge Irak.

- Det er ingen motsetning mellom langsiktig tenkning og den umiddelbare kampen mot terrorisme. Sikkerheten er selvfølgelig et problem i Afghanistan, men for å komme et steg videre, må en tenke framover, sa Afghanistans utenriksminister Abdullah Abdullah til NTB før konferansen begynte.

Sprik

Meningene var imidlertid sprikende når det gjelder hva man først må gripe fatt i i kampen mot terrorisme. USAs representant, leder for Senatets utenrikskomité Richard Lugar, understreket behovet for å kontrollere spredningen av masseødeleggelsesvåpen og nevnte spesielt problemet med Pakistans atomvåpenprogram.

Pakistans president Pervez Musharraf var på sin side opptatt av å skille mellom terroraktiviteter og frigjøringsgruppers legitime kamp for frihet fra en undertrykkende okkupasjonsmakt.

- FN må utvikle en definisjon av terrorisme, sa han i sin tale.

For vertskapet og mange deltakerland var det nok en skuffelse at de to som har frontet kampen mot terrorisme, USAs president George W. Bush og britenes statsminister Tony Blair, valgte ikke å være til stede da verden diskuterte terrorismens røtter og langsiktige virkemidler mot terror.

- Må ha en visjon

- Vi må huske at det betyr noe å vise verden at vi har en visjon, at terrorisme er noe vi kjemper mot og at fred og menneskehetens utvikling er noe vi kjemper for, sa FNs generalsekretær Kofi Annan i sin åpningshilsen, der han sterkt beklaget det nye terrorangrepet mot FN-hovedkvarteret i Bagdad noen timer tidligere.

Verten Bondevik håpet før det hele braket løs på en åpen og ærlig debatt.

- Jeg håper eksperter og ofre kan lære oss noe om terrorens grunnleggende karakter, om den moralske dimensjonen ved denne problematikken. Videre håper jeg på enighet om at dette må det jobbes videre med, ikke bare ved hjelp av de ytre virkemidlene i kampen mot terror, men også de grunnleggende årsakssammenhengene, sa Bondevik.

(NTB-Ane Haavardsadatter Lunde)

EKSTREMISME: - Regimer må slutte å bruke ekstremisme som et politisk instrument, sa Afghanistans president Hamid Karzai.
KRASS: Palestinernes utenriksminister Nabil Shaath hevdet at okkupasjon er roten til terrorisme.
SVARTE: Israels utenriksminister Silvan Shalom var meget kritisk til Shaats utspill.