MOT GAZA-KRIGEN: De israelske elitesoldatene David Zonsheim (35) og Arik Diamant (35) grunnla den israelske organisasjonen Ometz Le'Sarev (Mot til å nekte). Israelerne mener Gaza-krigen og Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza er ødeleggende for staten Israel. Foto: Line Fransson
MOT GAZA-KRIGEN: De israelske elitesoldatene David Zonsheim (35) og Arik Diamant (35) grunnla den israelske organisasjonen Ometz Le'Sarev (Mot til å nekte). Israelerne mener Gaza-krigen og Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza er ødeleggende for staten Israel. Foto: Line FranssonVis mer

«Okkupasjon og krigen i Gaza ødelegger for Israel»

Israelske elitesoldater mot egen hær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De ble sett på som noen av Israels aller beste menn, elitesoldatene David Zonshein (35) og Arik Diamant (35). For å komme inn i spesialstyrkene til den israelske hæren, må du ha stjernekarakterer, god vandel og en ekstremt bra fysikk.

Men i sitt virke som elitesoldater, så fallskjermjegerne Zonshein og Diamant at den israelske hæren gjorde ting som de mente ikke tjente Israel og Israels sikkerhet. Derfor startet de organisasjonen Ometz Le'Sarev (Mot til å nekte) i 2002.

Zonshein og Diamant er i Norge i anledning Litteraturhusets Saladindager, og skal i kveld snakke under temaet: Mot til å nekte.

Militær hverdag
Å være elitesoldat i Israel er stort. Allerede som 16-åring begynte Arik Diamant å legge seg i trening for å klare de tøffe opptakskravene. I motsetning til mange andre land, må alle israelere bruke minimum to (kvinner) og tre (menn) år av sine liv i militæret. Da er elitesoldat den gjeveste tittelen.

- De beste folkene i Israel blir tatt inn i elitestyrkene. I Israel er det militære en stor del av hverdagen, og historier fra det militære fortelles på jobb og fritid, sier David Zonshein.

Zonshein og Diamant kommer begge fra sionistfamilier og familier med holocaustoverlevende. Helt fra barnsben ble de lært opp til at de måtte jobbe for å beskytte og kjempe for staten Israel.

- Israels eksistens, sikkerhet.. Det er store ord som vi tok seriøst. Vi trodde at alle ordrer vi fikk, bidro til å beskytte Israel. Men etterhvert opplevde vi at det var feil, sier 35-åringe Zonshein.

Må avslutte okkupasjonen
Zonshein ble i sin tid kåret til årets navn i Israel, og var og den yngste utnevnte offiseren i landet. Han var en av landets mest berømte fallskjermjegere, og hadde hemmelige oppdrag i Sør-Libanon og i de okkuperte palestinske områdene. Men så opplevde fallskjermjegeren episoder som fikk hans enorme tro på den israelske hæren til å skrante:

- Israel snakker om fred hele tida. Det er ikke mange land som snakker så mye om fred. Vi har fredsmuseum og synger fredssanger, men vi har ikke noe å gjøre på de okkuperte områdene. Det er okkupasjonen som gjør situasjonen vi har nå så utålelig, sier David Zonshein til Dagbladet.no.

Fallskjermjegerne og deres organisasjon Courage to Refuse mener at den israelske hæren bør trekke seg ut av de okkuperte palestinske områdene. At de mange militære oppdragene i Gaza og de okkuperte palestinske områdene ikke har noe med forsvar og sikkerhet for Israel å gjøre. I dag er nær 700 offiserer med i organisasjonen, som er en voksende bevegelse mot Israels okkupasjon av de palestinske områdene.

- Den fortsatte okkupasjonen av land ødelegger landet vårt og er fullstendig mot Israels interesse. Jeg kunne ikke lenger akseptere dette, og startet bevegelsen, sier Zonshein.

Meningsløs Gaza-krig
Fallskjermjegerne er svært kritiske til den nylig avsluttede Gaza-krigen, og rister på hodet på spørsmål om krigen fra Dagbladet.no.

- Det verste nå, er at det ikke er noe virkelig venstreside igjen i Israel. Av de 109 jødiske medlemmene i Knesset, var det bare én som var mot krigen i Gaza. Krigen i Gaza førte absolutt ingen steds hen - men minst 1000 palestinere døde, sier Zonshein.

I Israel er støtten til Gaza-krigen enorm. Nesten alle du snakker med, sier at Israel vant krigen - og at det var riktig å gjennomføre den.

- Hvis du snakker med en høyt utdannet israeler, vil du få samme svar: Vi har fått raketter mot oss fra Gaza i åtte år. Til slutt måtte vi handle for å få slutt på rakettene, sier Diamant og fortsetter:

- Men etter at minst 1000 palestinere er drept, er situasjonen akkurat den samme: Raketter blir skutt ut fra Gaza og inn i Israel. Ikke noe ble oppnådd med krigen.

Kritiserer media
Israelsk media har daglig massiv dekning av de palestinske naboene, som oftest blir kalt for terrorister som ønsker å fjerne Israel fra kartet. Kun en håndfull israelske journalister drar ut i de palestinske områdene for å skildre palestinernes hverdag - i møte med den israelske krigsmaskinen.

- Problemet er at israelsk media gir et veldig ensidig bilde av situasjonen. I løpet av disse åtte årene har Israel drept 3000 palestinere i militæroperasjoner i Gaza - men israelere vet ikke dette. Men når palestinere dreper ti israelere, ropes det om hevn. Nøkkelen til suksess for de styrende, er propagandaen, sier Zonshein.

- Israelsk terror
35-årige Diamant og de andre refusnik-erne i Israel prøver så ofte som mulig å bli hørt i det israelske samfunnet. Sommeren 2006, etter at den israelske soldaten Gilad Shalit ble kidnappet i Gaza, skrev Diamant et leserinnlegg i Ynet. Her skriver han om de mange hundre 'mistenkte' palestinerne som har blitt kidnappet fra hjemmene sine, og som aldri får en rettsak.

GRUNNLEGGEREN:  David Zonsheim (35) var Israels yngste offiser, og folk ventet at han skulle gjøre lynkarriere. Men så opplevde fallskjermsoldaten at den israelske hæren gjorde ting mot palestinerne som han mente var mot Israels interesse. - Jeg kunne ikke akseptere det, og startet Ometz Le'Sarev, sier 35-åringen. Foto: Line Fransson
GRUNNLEGGEREN: David Zonsheim (35) var Israels yngste offiser, og folk ventet at han skulle gjøre lynkarriere. Men så opplevde fallskjermsoldaten at den israelske hæren gjorde ting mot palestinerne som han mente var mot Israels interesse. - Jeg kunne ikke akseptere det, og startet Ometz Le'Sarev, sier 35-åringen. Foto: Line Fransson Vis mer

«Ikke noen skrev om det i avisa. Europeiske diplomater ble ikke kalt opp for å hjelpe ham. Det var jo ikke noen ekstraordinær kidnapping av  denne palestinske gutten. I løpet av de over 40 årene med okkupasjon har vi okkupert tusener av folk, akkurat som Gilad Shalit ble fanget: Truet med et våpen, slått uten nåde, uten dommer eller jury, eller vitner, og uten å gi familien noen informasjon om den kidnappede», skriver han og fortsetter:

«Når palestinerne gjør dette, kaller vi det «terror». Når vi gjør det, jobber vi overtid for å hvitvaske grusomhetene».

Nekter å følge ordre
Målet for de israelske refusnik-erne er akkurat det samme som det uttalte målet til den israelske hæren: Et sikkert Israel.

- Vi mener at den beste måten å tjene landet vårt på, er å nekte å tjenestegjøre i de okkuperte områdene. Lederne våre kan også ha feil noen ganger. Vi synes det er på tide å si at nok er nok - og å gå i fengsel for dette synet om vi må, sier Diamant.

Han avslutter:

- Hvis det skal bli noe håp om en fredelig framtid for oss, må vi tilbake til den kjedelige tostatsløsningen. Vi må se at det er en partner der, palestinerne.

Ønsker du høre mer om israelernes synspukt, er de på Litteraturhuset i kveld.

IKKE SOM I DRØMMEN: Arik Diamant (35) drømte som mange andre israelere om å bli elitesoldat i den israelske hæren. Det er på mange måter det høyeste og beste du kan gjøre i Israel. - Men realiteten der ute var ikke som jeg drømte om, sier Diamant. Foto: Line Fransson
IKKE SOM I DRØMMEN: Arik Diamant (35) drømte som mange andre israelere om å bli elitesoldat i den israelske hæren. Det er på mange måter det høyeste og beste du kan gjøre i Israel. - Men realiteten der ute var ikke som jeg drømte om, sier Diamant. Foto: Line Fransson Vis mer