«Okkupasjon og krigen i Gaza ødelegger for Israel»

Israelske elitesoldater mot egen hær.

MOT GAZA-KRIGEN: De israelske elitesoldatene David Zonsheim (35) og Arik Diamant (35) grunnla den israelske organisasjonen Ometz Le'Sarev (Mot til å nekte). Israelerne mener Gaza-krigen og Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza er ødeleggende for staten Israel. Foto: Line Fransson
MOT GAZA-KRIGEN: De israelske elitesoldatene David Zonsheim (35) og Arik Diamant (35) grunnla den israelske organisasjonen Ometz Le'Sarev (Mot til å nekte). Israelerne mener Gaza-krigen og Israels okkupasjon av Vestbredden og Gaza er ødeleggende for staten Israel. Foto: Line Fransson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De ble sett på som noen av Israels aller beste menn, elitesoldatene David Zonshein (35) og Arik Diamant (35). For å komme inn i spesialstyrkene til den israelske hæren, må du ha stjernekarakterer, god vandel og en ekstremt bra fysikk.

Men i sitt virke som elitesoldater, så fallskjermjegerne Zonshein og Diamant at den israelske hæren gjorde ting som de mente ikke tjente Israel og Israels sikkerhet. Derfor startet de organisasjonen Ometz Le'Sarev (Mot til å nekte) i 2002. Zonshein og Diamant er i Norge i anledning Litteraturhusets Saladindager, og skal i kveld snakke under temaet: Mot til å nekte.

Militær hverdagÅ være elitesoldat i Israel er stort. Allerede som 16-åring begynte Arik Diamant å legge seg i trening for å klare de tøffe opptakskravene. I motsetning til mange andre land, må alle israelere bruke minimum to (kvinner) og tre (menn) år av sine liv i militæret. Da er elitesoldat den gjeveste tittelen.

- De beste folkene i Israel blir tatt inn i elitestyrkene. I Israel er det militære en stor del av hverdagen, og historier fra det militære fortelles på jobb og fritid, sier David Zonshein.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer