Okkuperer oljetanker ved Mongstad

I protest mot at USAs president George W. Bush ikke støtter Kyoto-avtalen har 20 aktivister fra Greenpeace okkupert en supertanker ved Statoil Mongstad i Hordaland. Politiet forhandler i kveld med aksjonistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Åtte - ti av aktivistene gikk tirsdag formiddag om bord i supertankeren «Cosmic» for å hindre fartøyet i å levere 150 000 tonn råolje til USA.

Ifølge kampanjeleder Truls Gulowsen fra Greenpeace dreier det seg om en fredelig demonstrasjon mot at USA nekter å ratifisere Kyoto-avtalen for å begrense CO2-utslipp i atmosfæren.

Må fjerne seg

Politiet tok seg ved 13-tiden om bord i «Cosmic»og påla aktivistene å fjerne seg fra området av sikkerhetsmessige årsaker, og fordi de hindret båten i å gå.

Aksjonistene etterkom ikke påbudet, og politiet har tirsdag ettermiddag og kveld forsøkt å få dem til å forlate båten.

- Vi har forhandlet med aksjonistene siden i formiddag, og nå ser det ut til at vi får til en frivillig løsning, sier Einar Vatne, lensmann ved Lindås og Meland lensmannskontor til NTB ved 19.30 tiden tirsdag.

Ifølge Vatne har aksjonistene gått med på å trekke seg bort fra tankeren og raffineri-området fordi de nå har fått den oppmerksomheten som de ønsker.

- Men vi vet ikke når dette eventuelt vil skje, sier lensmannen.

Om bord

Ifølge lensmannsfullmektig Svein Fammestad har aktivistene klatret opp i en mast og plassert seg på ulike steder om bord i tankeren. I tillegg sitter noen aktivister i gummibåter ved siden av «Cosmic».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer