Okkuperer oljetanker ved Mongstad

I protest mot at USAs president George W. Bush ikke støtter Kyoto-avtalen har 20 aktivister fra Greenpeace okkupert en supertanker ved Statoil Mongstad i Hordaland. Politiet forhandler i kveld med aksjonistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte - ti av aktivistene gikk tirsdag formiddag om bord i supertankeren «Cosmic» for å hindre fartøyet i å levere 150 000 tonn råolje til USA.

Ifølge kampanjeleder Truls Gulowsen fra Greenpeace dreier det seg om en fredelig demonstrasjon mot at USA nekter å ratifisere Kyoto-avtalen for å begrense CO2-utslipp i atmosfæren.

Må fjerne seg

Politiet tok seg ved 13-tiden om bord i «Cosmic»og påla aktivistene å fjerne seg fra området av sikkerhetsmessige årsaker, og fordi de hindret båten i å gå.

Aksjonistene etterkom ikke påbudet, og politiet har tirsdag ettermiddag og kveld forsøkt å få dem til å forlate båten.

- Vi har forhandlet med aksjonistene siden i formiddag, og nå ser det ut til at vi får til en frivillig løsning, sier Einar Vatne, lensmann ved Lindås og Meland lensmannskontor til NTB ved 19.30 tiden tirsdag.

Ifølge Vatne har aksjonistene gått med på å trekke seg bort fra tankeren og raffineri-området fordi de nå har fått den oppmerksomheten som de ønsker.

- Men vi vet ikke når dette eventuelt vil skje, sier lensmannen.

Om bord

Ifølge lensmannsfullmektig Svein Fammestad har aktivistene klatret opp i en mast og plassert seg på ulike steder om bord i tankeren. I tillegg sitter noen aktivister i gummibåter ved siden av «Cosmic».

Tidligere tirsdag opplyste han til NTB at aktivistene ville bli fjernet av politiet hvis de ikke selv forlot oljetankeren frivillig. 20 personer fra politiet befant seg tirsdag kveld om bord i tankeren.

Informasjonsleder Kåre Næss ved Statoil Mongstad opplyser til NTB at «Cosmic» driver lasting av olje. Næss frykter at aktivistene fra Greenpeace kan bryte anleggets svært strenge sikkerhetsbestemmelser med sin markering, og dermed utsette seg selv og anleggets arbeidere for fare.

Støtte

Miljøvernforbundet støtter Greenpeace-aksjonen mot oljetankeren «Cosmic». I en pressemelding skriver forbundet at de mener aksjoner er et viktig symbol i kampen for å presse USA på defensiven i dens kamp mot Kyoto-avtalen.

(NTB)

AKSJONERER: Greenpeace gjennomførte idag en aksjon ved Mongstad i Norge og hindret det greskregistrerte fartyet Cosmic i å forlate Statoils råoljeterminal med sin last på 150 000 tonn råolje med destinasjon USA.Foto: SCANPIX
MONGSTAD: Statoils oljeraffineri på Mongstad i Hordaland.Arkivfoto: SCANPIX