Økning av infeksjoner etter bading

Totalt har det nasjonale Meldingssystemet for smittsomme sykdommer registrert 21 tilfeller av personer som har fått infeksjoner etter bading, hittil i sommer.

INFEKSJONER: FHI har til nå i sommer registrert 21 tilfeller av infeksjon fra bakterier etter bading. 10 av tilfellene er fra Oslo. Her fra bading i Oslofjorden. Foto: Berit Roald / NTB
INFEKSJONER: FHI har til nå i sommer registrert 21 tilfeller av infeksjon fra bakterier etter bading. 10 av tilfellene er fra Oslo. Her fra bading i Oslofjorden. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet (FHI), Line Ødegård Angeloff, forteller til Dagbladet at det har vært en økning i antall personer som har meldt inn infeksjoner fra bakterier som kan gi alvorlige infeksjoner.

- Det er snakk om to typer bakterier som er nokså like, og som har likt sykdomsforløp, sier hun og legger til:

- Den ene er «Shewanella» hvor det nå er registrert 7 tilfeller. Den andre er «Vibrio». Av den er det registrert 14 tilfeller hittil i sommer.

Tilfellene er meldt inn til det nasjonale Meldingssystemet for smittsomme sykdommer.

Alvorlige konsekvenser

Dette er bakterier som lever naturlig i sjøen. Bakterien trives best i brakk- til sjøvann, hvor det er over 20 grader i vannet.

I Norge finner vi disse bakteriene hovedsakelig sør og sørøst i landet.

- Jeg kan ikke uttale meg om hvor alvorlige tilfellene som er registrert i sommer er, men generelt kan infeksjonen variere fra milde øregangsinfeksjoner til mer alvorlige sårinfeksjoner, som kan gi blodforgiftning og vevskader, sier Angeloff.

Tilfeller fra tidligere år viser at konsekvensene i verste fall kan være svært alvorlige. I 2016 måtte en kvinne amputere beinet som følge av infeksjonen, etter å ha badet ved Høvik i Oslofjorden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer