Økning av infeksjoner etter bading

Totalt har det nasjonale Meldingssystemet for smittsomme sykdommer registrert 21 tilfeller av personer som har fått infeksjoner etter bading, hittil i sommer.

INFEKSJONER: FHI har til nå i sommer registrert 21 tilfeller av infeksjon fra bakterier etter bading. 10 av tilfellene er fra Oslo. Her fra bading i Oslofjorden. Foto: Berit Roald / NTB
INFEKSJONER: FHI har til nå i sommer registrert 21 tilfeller av infeksjon fra bakterier etter bading. 10 av tilfellene er fra Oslo. Her fra bading i Oslofjorden. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet (FHI), Line Ødegård Angeloff, forteller til Dagbladet at det har vært en økning i antall personer som har meldt inn infeksjoner fra bakterier som kan gi alvorlige infeksjoner.

- Det er snakk om to typer bakterier som er nokså like, og som har likt sykdomsforløp, sier hun og legger til:

- Den ene er «Shewanella» hvor det nå er registrert 7 tilfeller. Den andre er «Vibrio». Av den er det registrert 14 tilfeller hittil i sommer.

Tilfellene er meldt inn til det nasjonale Meldingssystemet for smittsomme sykdommer.

Alvorlige konsekvenser

Dette er bakterier som lever naturlig i sjøen. Bakterien trives best i brakk- til sjøvann, hvor det er over 20 grader i vannet.

I Norge finner vi disse bakteriene hovedsakelig sør og sørøst i landet.

- Jeg kan ikke uttale meg om hvor alvorlige tilfellene som er registrert i sommer er, men generelt kan infeksjonen variere fra milde øregangsinfeksjoner til mer alvorlige sårinfeksjoner, som kan gi blodforgiftning og vevskader, sier Angeloff.

FØLG NØYE MED: Seniorrådgiver i FHI, Line Ødegård Angeloff, anbefaler folk å følge med på sår etter bading: Foto: Line Ødegård Angeloff.
FØLG NØYE MED: Seniorrådgiver i FHI, Line Ødegård Angeloff, anbefaler folk å følge med på sår etter bading: Foto: Line Ødegård Angeloff. Vis mer

Tilfeller fra tidligere år viser at konsekvensene i verste fall kan være svært alvorlige. I 2016 måtte en kvinne amputere beinet som følge av infeksjonen, etter å ha badet ved Høvik i Oslofjorden.

Økning på varme somre

Angeloff forteller at de har gjort en studie og sett på tilfeller av infeksjoner over fem år, fra 2014 til 2018.

- Vi ser en liten økning på de årene det har vært varmest, som i 2014 og 2018. Med det i bakhodet kan klimaendringene påvirke, og dermed kan vi forvente oss en økning i årene fremover. Det er imidlertid ikke sikkert, og det er ingen grunnlag for å konstatere med det, fordi det ikke har vært undersøkt tidligere år. Men vi følger med på utviklingen, sier hun.

SE TV: Denne uka ble det påvist et tilfelle av den kjøttetende bakterien vibrio i Middagsbukta i Asker. Om du skal bade i Oslofjorden, kan det være lurt å ta disse forholdsreglene. Reporter: Malene Storrusten. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Bakterien finner «sin vei inn» gjennom åpne sår og trenger seg inn i hud og blodbane. Det kan være fra rift man får under bading, eller sår man har fra før som ikke har grodd tilstrekkelig. Det kan også skje med nye tatoveringer.

- Kan gå raskt

Eldre mennesker, personer med underliggende sykdommer og de med nedsatt immunforsvar er mer utsatt.

Angeloff og FHI anbefaler å følge nøye med på om sår utvikler seg etter bading i sjøen.

- Man må se etter puss, hevelser og rødheter. Det kan ta et halvt døgn til flere dager før sykdommen bryter ut. Det kan gå raskt, forteller seniorrådgiveren og legger til:

- Generelt anbefaler vi å skylle sår i rent vann etter bading, og tørke godt etterpå.

Hun opplyser også om at badesko kan være et godt alternativ for forebygging.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer