Økning i voldsomme orkaner

De siste ti årene har intensitet og varighet av orkanene økt med nesten 70 prosent sammenlignet med gjennomsnittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ser en økning i voldsomme orkaner, men forskningen kan ikke med sikkerhet slå fast at økningen skyldes menneskeskapte klimaendringer, sier direktør i Senter for klimaforskning (CICERO), Pål Prestrud.

Trenden er at orkanene øker i intensitet og at nedbøren øker, ifølge CICERO. Spesielt siden 1995 har orkanaktiviteten økt. I gjennomsnitt har det i perioden 1995-2004 hvert år vært 13,6 tropiske stormer, 7,8 orkaner og 3,8 spesielt kraftige orkaner. I den foregående 25-års perioden var det 8,6 tropiske stormer, 5 orkaner og 1,5 spesielt kraftige orkaner i gjennomsnitt per år.

Det er overflatetemperaturen i havet som gir energi til orkanene. Orkaner dannes der overflatetemperaturen i havet er over 26 grader celsius.

I den tropiske delen av Atlanterhavet har overflatetemperaturen økt siden målingene begynte for 130 år siden og den var rekordhøy i 10-års perioden 1995-2004.

– Økningen i overflatetemperaturen er en del av den pågående globale oppvarmingen som det er sannsynlig at menneskeskapte utslipp har bidratt til, sier Pål Prestrud.

(ANB)