- Øko-bananer redder nok ikke liv

Men økologisk jordbruk er ikke egoistisk, ifølge norske eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Økologisk matproduksjon krever bruk av store jordarealer. Det driver matprisene opp, mener Bunnpris-kjøpmann Trond Lykke.

- Av hensyn til de fattige er det egoistisk å spise økologisk mat, sier Lykke til Dagsavisen.

Tidligere motbevisst

Mange har latt seg provosere av Lykkes utsagn.

FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) la tidligere i år fram en rapport som motbeviser kjøpmannens påstander.

- Rapporten konkluderer tvert imot med at økologisk jordbruk kan forbedre livssituasjonen for de fattige. Det går på matsikkerhet, fattigdomsreduksjon og bærekraftig utvikling, sier Atle Wibe, forskningssjef ved Bioforsk Økologisk.

Skadelig sprøytemidler

Wibe mener at arealutnyttelse er et gyldig argument bare i den vestlige verden.

- Slik som situasjonen er i dag, vil de vestlige landene oppleve en marginal nedgang i produksjonen ved overgang til økologiske jordbruk. I utviklingsland derimot vil en økologisk tilnærming gi økt produksjon.

Økologisk landbruk innebærer blant annet at man ikke bruker kunstgjødsel eller sprøytemidler, som er energikrevende å produsere og bidrar til økt forurensing.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer