- Øko-bananer redder nok ikke liv

Men økologisk jordbruk er ikke egoistisk, ifølge norske eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Økologisk matproduksjon krever bruk av store jordarealer. Det driver matprisene opp, mener Bunnpris-kjøpmann Trond Lykke.

- Av hensyn til de fattige er det egoistisk å spise økologisk mat, sier Lykke til Dagsavisen.

Tidligere motbevisst

Mange har latt seg provosere av Lykkes utsagn.

FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) la tidligere i år fram en rapport som motbeviser kjøpmannens påstander.

- Rapporten konkluderer tvert imot med at økologisk jordbruk kan forbedre livssituasjonen for de fattige. Det går på matsikkerhet, fattigdomsreduksjon og bærekraftig utvikling, sier Atle Wibe, forskningssjef ved Bioforsk Økologisk.

Skadelig sprøytemidler

Wibe mener at arealutnyttelse er et gyldig argument bare i den vestlige verden.

Illustrasjonsfoto: DAGBLADET
Illustrasjonsfoto: DAGBLADET Vis mer

- Slik som situasjonen er i dag, vil de vestlige landene oppleve en marginal nedgang i produksjonen ved overgang til økologiske jordbruk. I utviklingsland derimot vil en økologisk tilnærming gi økt produksjon.

Økologisk landbruk innebærer blant annet at man ikke bruker kunstgjødsel eller sprøytemidler, som er energikrevende å produsere og bidrar til økt forurensing.

- Man kan selvfølgelig diskutere om man redder miljøet eller mange liv ved for eksempel økologisk bananer. Men ifølge FNs tall dør et femsifret antall mennesker hvert år på grunn av sprøytemidler. Problemstillingen er altfor kompleks til enkelt å kunne forklares eller løses.

Fordeler kostnader

Karen Refsgaard, forsker ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF) mener at økologisk jordbruk ikke nødvendigvis gir dyrere mat - det bidrar heller til å fordele kostnader forbundet med produksjonen.

Økologisk drift baserer seg primært på bruk av lokale ressurser. Det reduserer transportbehovet, og dermed utslippene forbundet med dette.

- For å forklare enkelt, en bonde som driver økologisk forurenser mindre. Det er lave transportutgifter og ingen bruk av kunstgjødsel eller sprøytemidler. Ved konvensjonell jordbruk slipper du som forbruker å betale for forurensingen, men den kostnaden må jo betales på en eller annen måte, sier Refsgaard til Dagbladet.no.

- Ved et økologisk landbruk betaler du via maten.

Kundene bestemmer

Lykke får derimot støtte av sine egne.

- Vi er jo for så vidt enig i hans syn, selv om han uttaler det noe sterkere enn hva vi har gjort som kjede, sier Bunnpris\' driftsdirektør Jonny Sørå til Dagbladet.no.

- Skal de rike landene ha økologisk matvarer, krever det mer arealer for å dyrke det fram.

Bunnpris satser på nåværende tidspunkt ikke på økologisk matvarer. Men butikkjeden kommer til å ta det inn, hvis kundene ønsker det, ifølge Sørå.

- Vi merker en økende etterspørsel etter økologisk mat. Vi tar inn noen enkelte matvarer, men noe storsatsing er det ikke foreløpig, fortsetter han.

INKLUDERER FORURENSINGSKOSTNADER: Når du kjøper økomat betaler du samtidig for at bonden ikke bruker kunstgjødsel eller sprøytemidler. Begge deler bidrar til mye forurensning, ifølge forsker Karen Refsgaard ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning.
-EGOISTISK: Trond Lykke, eier av Bunnpris-kjeden, mener at økologisk jordbruk bidrar til høyere matvarepriser og blir dermed utilgjengelig for den fattige delen av befolkningen.