Økokrim: - Ga 13,5 millioner i «personlig lån» til blakk forretningsmann

Den tidligere pyramidetoppen Jarl Moe (42) er igjen i Økokrims søkelys, etter at en 45-åring fra Oppland ble pågrepet for grov hvitvasking.

PÅGREPET PÅ GARDERMOEN: Den 45 år gamle forretningsmannen fra Oppland var i svært omfattende økonomiske vanskeligheter og hadde nettopp fått vite at han var siktet av Økokrim da han ble pågrepet på Gardermoen med flybillett til Hong Kong.
PÅGREPET PÅ GARDERMOEN: Den 45 år gamle forretningsmannen fra Oppland var i svært omfattende økonomiske vanskeligheter og hadde nettopp fått vite at han var siktet av Økokrim da han ble pågrepet på Gardermoen med flybillett til Hong Kong. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du tips om forretningsdriften til de aktuelle personene eller lignende saker? Send epost til hkl (a)dagbladet.no.

(Dagbladet): For to uker siden ble en mann (45) fra Oppland pågrepet på Gardermoen da han var på vei til Hongkong, like etter at han hadde fått vite at han var siktet i en større Økokrim-etterforskning.

45-åringen sitter nå varetektsfengslet med brev- og besøkskontroll, siktet for grov hvitvasking og grovt bedrageri. Han nekter straffskyld.

Dagbladet kan nå fortelle at hvitvaskingssiktelsen mot 45-åringen er basert på mistenkelige millionoverføringer fra den omstridte tidligere pyramidetoppen Jarl Moe (42).

Millionflyt uten likviditet Den pågrepne opplandsmannen har i flere år vært underlagt skattegranskning og etterforskning knyttet til selskapskonkurser og hans personlige konkurs, men det er først nylig Økokrim avdekket det de mener er bevis for alvorlige forbrytelser.

Oslo tingrett konstaterer at siktedes seks norske selskaper ikke ser ut til å ha ha hatt driftsinntekter av betydning. Likevel ble det i 2009 og 2010 overført om lag 13,5 millioner kroner til noen av bedriftskontoene - før pengene gikk raskt ut av selskapene igjen. Økokrim mener siktede har brukt deler av beløpene til personlig forbruk.

Det er de rundt fire år gamle overføringene som knyttes til Jarl Moe, som er utvandret til Kypros. I en fersk kjennelse fra Oslo tingrett framgår det at politiet går langt i å antyde at penger derfra stammer fra straffbare handlinger:

«De aktuelle beløpene er forklart å stamme fra Genecor Holdings Ltd. v/ Jarl Moe, i et personlig lån til [siktede]. Pengene har likevel gått til [kontoen til siktedes firma]. Pengene har også kommet fra ulike kilder. [Siktede] har videre gitt [eget selskap] et lån på EUR 2 millioner i 2009. Økokrim mener Genecor er et selskap som kan knyttes til svindelvirksomhet», heter det i fengslingskjennelsen.

45-åringen har per i dag uoppgjorte krav mot seg på over 7,8 millioner kroner, ifølge et kredittopplysningsbyrå.

Flere ransakinger Etter det Dagbladet erfarer har Økokrim etter pågripelsen av 45-åringen prøvd å få tak i Jarl Moe for en samtale, uten hell. 

«Økokrim har også startet arbeidet med å komme i kontakt med flere utenlandske personer som antas å ha vesentlige roller i saken», heter det i fengslingskjennelsen mot opplandsmannen.

Førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim vil ikke kommentere hvilke personer som er under etterforskning eller andre detaljer i saken.

- Det er mange personer vi ønsker å snakke med mens siktede sitter varetektsfengslet. Men vi er midt i en etterforskning som vil pågå i lengre tid, og Økokrim vil ikke kommentere noen enkeltopplysninger i denne fasen, sier Stanghelle til Dagbladet.

Risikoglad skatteplanlegger Jarl Moe var en av aktørene i pyramideskandalen The Five Percent Community (T5PC), som gikk overende på dramatisk vis 2004, og ble seinere knyttet til andre pyramidelignende nettverk der småinvestorer fikk skissert flerdobling av innskudd. 

Den Kypros-baserte «finansakrobaten» var sist tema i nordiske medier da det i januar år ble kjent at han hadde brukt ingen ringere enn Sven-Göran Eriksson for å lokke investorer til et prosjekt i 2013. En svensk mann som seinere følte seg lurt av Moe fortalte til avisa Expressen om et ekstravagant sjampanjelunsjmøte i London, der både eks-landslagssjef «Svennis», Jarl Moe og den bedrageridømte forretningsmannen Kristian Helgesen var til stede. Etterpå skal den svenske investoren ha blitt overbevist om å spytte inn over sju millioner kroner i Jarl Moes Malta-selskap Tromeron LCC.

De siste åra har flere personer uttalt offentlig at de har politianmeldt Jarl Moe for ulike økonomiske forhold, men det er uklart hvor eventuelle etterforskninger står i dag.

I dag profilerer Moe seg som skatteplanlegger og foredragsholder med selskapet «TaxWizards».

- Kan ikke bekrefte I en epost til Dagbladet skriver Jarl Moe at han kun kjenner Økokrim-saken om 2009/2010-transaksjonene gjennom Dagbladets henvendelse og at han derfor kun vil gi «generell informasjon»:

«Det er umulig for meg å kommentere angående sak som jeg ikke vet detaljer om. Jeg imøteser kontakt fra Økokrim hvis de har noen spørsmål. Jeg har verken bodd eller jobbet i Norge på over sju år. Jeg er overrasket over å høre om denne saken og bruken av mitt navn. (...) Jeg kan ikke kommentere angående personen du navngir (45-åringen, red.anm.) eller på noen som helst måte bekrefte at vi i det hele tatt har noen forretninger med denne personen».

OMSTRIDT SAMARBEIDSPARTNER: Jarl Moe (t.h.) skapte sist overskrifter da det ble kjent gjennom skadeskutte investorer at nordmannen hadde brukt Sven-Göran Eriksson (t.v) til å lokke interessenter til et prosjekt. Foto: EXPRESSEN
OMSTRIDT SAMARBEIDSPARTNER: Jarl Moe (t.h.) skapte sist overskrifter da det ble kjent gjennom skadeskutte investorer at nordmannen hadde brukt Sven-Göran Eriksson (t.v) til å lokke interessenter til et prosjekt. Foto: EXPRESSEN Vis mer

42-åringen skriver videre:

«Jeg og selskapet The TaxWizards gir igjennom vårt nettverk av advokater og service providers informasjon til forretnings drivende angående international skatte planleggning og hvordan man lovlig kan spare skatt igjennom korrekt strukturering. Vårt team er ofte også nominert til forskjellige stillinger i slike selskaper. Enhver kunde er ansvarlig for sine egne handlinger og alle kunder signerer indemnification dokumenter som beskytter oss som konsulenter for eventuelle aktiviteter som vi ikke er informert om. Det er umulig for oss og heller ikke vår jobb å kontrollere aktivitetene til hundrevis av kunder vi har over hele verden».

Moe hevder at han som alle andre «entrepenører som stikker hodet fram i internasjonal business» opplever «søksmål og utfordringer», men at ingen av anklagene er riktige.

- Jeg har et rent rulleblad og samarbeider alltid med de offisielle instanser som ønsker å kontakte meg, understreker Moe overfor Dagbladet.

Godt utstyrt før Hong Kong-reise Retten mener flere forhold peker mot at den nå fengslede 45-åringen skulle reise fra Norge for en mye lengre periode enn han selv sier, like etter at han hadde fått vite om den alvorlige Økokrim-siktelsen. 

Da han ble stoppet av politiet på Gardermoen på vei til Hong Kong-flighten,  hadde han sentrale dokumenter i bagasjen, stempler fra selskapene sine og en nøkkelring med koder til flere bankkontoer i utlandet. Det nye passet hans lå i det politiet beskriver som en skjult lomme i en veske.

Etter pågripelsen har 45-åringen nektet å levere fra seg passord til blant annet epostkontoer og nettlagringstjenester der Økokrim mener det ligger viktig dokumentasjon. «Retten mener det er stor sannsynlighet for at siktede vil fjerne relevant informasjon for politiet dersom han nå løslates», skriver tingretten.

I fengslingsmøtet fredag sa den tidligere ustraffede forretningsmannenfra Oppland at de to første ukene i varetekt hadde vært forferdelige. Han gå også uttrykk for frustrasjon fordi han hadde blitt nektet telefonsamtaler med familie og samarbeidspartnere, ifølge rettsboken.

- Jeg ønsker ikke å kommentere saken utover at han nekter straffskyld og ser fram til å begynne forsvaret, sier mannens forsvarer, advokat Rikard Berg, til Dagbladet.

- UMULIG Å KOMMENTERE SAKEN: Jarl Moe, her under 90-tallskarrieren som DJ og musikkbutikk-gründer i HS Records, skriver til Dagbladet at han har rent rulleblad og at gjerne kan gå i dialog med Økokrim om det som blir karakterisert som "svindelvirksomhet". Arkivfoto: DAGBLADET
- UMULIG Å KOMMENTERE SAKEN: Jarl Moe, her under 90-tallskarrieren som DJ og musikkbutikk-gründer i HS Records, skriver til Dagbladet at han har rent rulleblad og at gjerne kan gå i dialog med Økokrim om det som blir karakterisert som "svindelvirksomhet". Arkivfoto: DAGBLADET Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer