Økokrim anker ikke løslatelsen av Jo Lunder

Løslates i kveld.

ANKER IKKE LØSLATELSE: Politiadvokat Linn Eckhoff Dolva (t.h) og Marianne Djupesland , førstestatsadvokat og leder for korrupsjonsteamet i Økokrim.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ANKER IKKE LØSLATELSE: Politiadvokat Linn Eckhoff Dolva (t.h) og Marianne Djupesland , førstestatsadvokat og leder for korrupsjonsteamet i Økokrim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kunne i kveld melde at korrupsjonssiktede Jo Lunder løslates fra varetekt etter at Borgarting lagmannsrett forkastet Økokrims anke om fengsling.

Økokirm har besluttet å ikke anke kjennelsen fra lagmannsretten.

- Økokrim har ikke anket avgjørelsen, og Jo Lunder vil dermed bli løslatt i kveld. Økokrim vil fortsette etterforskningen, i samarbeid med utenlandske myndigheter, med sikte på å avklare hvorvidt det er grunnlag for straffansvar, skriver Økokrim i en pressemelding.

Borgarting lagmannsrett forkastet i kveld Økokrims anke og stadfestet dermed Oslo tingretts kjennelse om å løslate korrupsjonssiktede Jo Lunder fra politiets varetekt.

Lunder ble løslatt fra Oslo fengsel klokka 22.10 i kveld. Han hastet inn i en ventende drosje som ankom sammen med det som trolig var en representant for forsvarerteamet ved advokatfirmaet Schjødt.

- Lunder ønsker ikke å gi noen kommentarer i kveld. Nå skal han hjem til familien sin, sa talspersonen, før drosjen med den løslatte 54-åringen kjørte avgårde.

«Lagmannsrettens flertall - bestående av lagdommer Anne Ellen Fossum og lagdommer Tonje Vang - har under tvil kommet til at anken forkastes», heter det i kjennelsen, som altså ikke var enstemmig.

- Lagmannsretten slår fast at det ikke er skjellig grunn til mistanke mot ham. Det betyr at det ikke er holdepunkter for at Lunder forsto, burde ha forstått, eller lukket øynene for det aktuelle forholdet, sia Lunder forsvarer, advokat Cato Schiøtz til Dagbladet da kjennelsen var klar, klokka 20 i kveld.

Kjernen i saken mot Lunder er hvorvidt han visste at et konsulenthonorar fra Vimpelcom på 30 millioner dollar til selskapet Talikant i 2011 i realiteten var bestikkelser til den usbekiske president-datteren Gulnara Karimova.

Dagbladet oppdaterer saken