Økokrim avfeier Sandberg

Økokrimsjef Trond Eirik Schea avviser at Økokrim har gitt misvisende eller feilaktig informasjon til noen i Brasil-saken.

KRITISK:  Per Sandberg mener Økokrim har et stort ansvar for problemene nordmennene i Brasil har havnet i. Her er lederen av Stortingets justiskomite i ruinene etter det som en gang var et hotell eid av en norsk forretningsmann. Sandberg ble vist rundt av Trygve Kristiansen - som i tre og et halvt år har vært anklaget for å organisert kriminalitet. Nå mener myndighetene i Brasil at det er en skattesak. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
KRITISK: Per Sandberg mener Økokrim har et stort ansvar for problemene nordmennene i Brasil har havnet i. Her er lederen av Stortingets justiskomite i ruinene etter det som en gang var et hotell eid av en norsk forretningsmann. Sandberg ble vist rundt av Trygve Kristiansen - som i tre og et halvt år har vært anklaget for å organisert kriminalitet. Nå mener myndighetene i Brasil at det er en skattesak. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Per Sandberg, leder av Stortingets justiskomité og advokat John Christian Elden var i forrige uke i Brasil, hvor om lag 500 norske leilighetskjøpere har fått beslaglagt boligene, og flere norske forretningsmenn er siktet og dømt for organisert kriminalitet og hvitvasking.

Elden og Sandberg har kommet med krass kritikk mot norske myndigheter og Økokrim spesielt.

Økokrimsjef Trond Eirik Schea fastslår at Økokrim står for det de har gjort i Brasil-saken.

— Per Sandberg møtte i forrige uke etterforskningsleder Santiago Hounie i Policia Federal. Hva er Økokrims kommentar til at lederen av Stortingets justiskomité reiser til Brasil og blant annet undersøker Økokrims rolle i en sak med en representant for en annen nasjon?

— Det er ikke opp til Økokrim å ha kommentarer til at justiskomiteens leder gjør dette, sier Schea.

Per Sandberg sa i et intervju med Dagbladet lørdag 27. august:

«Det som har skjedd i Brasil kan enklest oppsummeres som et gedigent ran av norske statsborgere. Et ran som norske justismyndigheter har lagt forholdene til rette for».

Og:

«Dokumentasjonen fra Brasil viser at politiet her har sendt dokumenter til Norge. Der har de samme dokumentene blitt tatt inn i økonomirapportene fra Økokrim og sendt tilbake til Brasil. Slik har politiet i Brasil fått sine angivelige bevis for at de norske forretningsmennene har begått organisert kriminalitet, og angivelig hvitvasket flere hundre millioner kroner».

— Hva er din kommentar til dette?

— Jeg forstår at han med ordet «slik» mener en konkret opplysning som opprinnelig kom fra brasiliansk hold, og som inngår i en rapport herfra, utgjør det bevismessige grunnlaget for at noen personer har begått organisert kriminalitet og hvitvasking. Og at opplysningen framstår som «fra Norge». Vi er uenige i den påstanden. Vi er heller ikke enige i at Økokrim har lagt forholdene til rette for det som omtales som ran av norske borgere, sier Schea.

Advokat John Christian Elden sa i samme artikkel:

«Etter det vi har funnet ut her i Brasil, er det på det rene at hele saken bygget på feilaktige påstander fra norske myndigheter. Det er utrolig at de samme myndighetene ikke gjør noe for å hjelpe norske statsborgere som de har satt i en håpløs situasjon».

— Hva er din kommentar til dette?

IKKE NOE GALT: Økokrimsjef Trond Eirik Schea avviser kritikken, fra Per Sandberg og advokat John Christian Elden, og mener Økokrim ikke har gjort noe galt i Brasil-saken.
Foto: Heiko Junge / Scanpix .
IKKE NOE GALT: Økokrimsjef Trond Eirik Schea avviser kritikken, fra Per Sandberg og advokat John Christian Elden, og mener Økokrim ikke har gjort noe galt i Brasil-saken. Foto: Heiko Junge / Scanpix . Vis mer

— Det er en påstand vi ikke kjenner oss igjen i, sier Schea.

Advokat Elden sa til Dagbladet søndag 29. august:

«Brasiliansk politi våget ikke selv å legge fram de falske dokumentene for dommeren i Brasil. Slik brukte politiet i Brasil Økokrim til å hvitvaske sine uriktige påstander. Økokrim ble i rettsprosessen i Brasil brukt som kilde».

Og:

«Uansett årsak er det på det rene at banken har et medansvar for det milliontapet Kristiansen har lidd. Søksmålet vil kunne reises i USA, hvor bankens eiere er. Hvorvidt søksmål mot Økokrim og Policia Federal i Brasil vil kunne reises ved samme domstol er nå under utredning».

— Hva er din kommentar til dette?

— Advokat Elden mener antakelig ikke «falske dokumenter» men dokumenter med uriktig innhold. Påstanden er uansett feil. Brasiliansk politi framla faktisk dette dokumentet for dommeren i saken i Brasil med referanse til brasilianske myndigheter og ikke til Økokrim.
— Om søksmålet får vi vel høre mer når vurderingen er gjort. Jeg synes avisa kunne orientere sine lesere bedre om hva som blir utfallet, når det først varsles søksmål eller anmeldelser på denne måten, sier Schea.

— Burde Økokrim gjort noe annerledes i Brasil-saken?

— Økokrim kunne selvsagt unnlatt å engasjere seg i det hele tatt. Vår vurdering var og er at det ville være feil. Informasjonen vi sendte til Brasil var feil på ett konkret punkt. Feilen skyltes en feilskrift på et bankbilag, som vi fikk inn fra Brasil. Vi rettet opp feilen da vi oppdaget den, gjennom vitneforklaring til dommeren i Brasil. I ettertid kan en hevde at vi umiddelbart burde ha sjekket bilaget for mulige feil. For øvrig har vi fått opplyst at feilen ikke har hatt noen betydning i saken. Dette skal den brasilianske etterforskingslederen Santiago Hounie også ha sagt i møtet med justiskomiteens leder og Dagbladets journalist i forrige uke, uten at det kom med i Dagbladets oppslag om møtet.

— Hvorfor har ikke Økokrim ryddet opp i Brasil-saken?

— Økokrim har blant annet sendt folk til Brasil for å avgi vitneforklaring direkte for dommer, for å sikre oss mot misforståelser rundt den informasjonen som tidligere var sendt fra Økokrim. Etter disse rettslige forklaringene kan vi ikke se at det har vært misforståelser rundt våre rapporter. Vi synes ikke det er slik at vi ikke har ryddet.

— Hvilken kontakt hadde Økokrim med myndighetene i Brasil før begjæringen — som førte til økonomirapportene — kom?

— Økokrim har ikke sendt noen rapporter til Brasil forut for besvarelsen av rettsanmodningen. Det var noe kontakt fra april 2006, etter et oppslag om saken i Dagens Næringsliv. Fra seinsommeren 2006 var det kontakt i form av forberedelser til en politiaksjon.

— Har Økokrim gitt andre opplysninger til myndighetene i Brasil enn økonomirapporter om norske statsborgere?

Følg saken i Dagbladet:

• 9. mai 2007 slo politiet i Norge til mot B-gjengen gjennom «Operasjon Nemesis». Samtidig satte politiet i Brasil! i verk «Operação Paraíso» («Operasjon Paradis»).

• Politiet i Oslo hadde gitt kolleger i Brasil opplysninger om at tungt kriminelle nordmenn hadde etablert seg i Natal, i delstaten Rio Grande do Norte i Brasil.

• De skulle angivelig ha investert 600 millioner kroner! i området. (Seinere nedjustert til 300 millioner kroner.)

• Medlemmer av den pakistanske innvandrergruppa B-gjengen ble arrestert i Norge.

• I Natal-området deltok nærmere 300 politimenn i aksjonen. Norske forretningsmenn ble arrestert, siktet for å være internasjonale mafiasjefer, og for hvitvasking av penger og dokumentforfalskninger.

• Verdier for godt over 100 millioner kroner ble beslaglagt av politiet i Brasil. Disse verdiene tilhører norske statsborgere.

• Samtlige har dokumentert at de har utført pengene på en legal måte fra Norge. Likevel er leiligheter, tomter, biler, konti og andre verdier beslaglagt.

• To nordmenn er allerede dømt til lange fengselsstraffer. Flere norske forretningsmenn er tiltalt og risikerer mange år i brasiliansk fengsel.

• I rettsdokumentene står det at opplysninger fra norsk politi, avhør av en tidligere norsk ansatt i det norskeide selskapet Blue Marlin Group og avsløringer i norsk presse var årsaken til politiaksjonen.

• I forrige uke innrømmet etterforskningsleder Santiago Hounie i Policia Federal overfor Per Sandberg, leder av Stortingets justiskomte, at de norske forretningsmennene likevel ikke var farlige kriminelle.

— Økokrim har, i tillegg til økonomirapportene, på begjæring og i tråd med prinsipper for internasjonalt politiarbeid, formidlet enkelte strafferegisteropplysninger.

— Hvilke strafferegisteropplysninger og hvem gjelder det?

— Jeg kan ikke svare konkret på det spørsmålet uten å krenke taushetsplikt. Men generelt er det selvsagt ikke bare av interesse om folk er dømt. Også informasjon om at folk ikke er dømt, inngår i dette.

— Myndighetene i Brasil ba ikke om en egen økonomirapport vedrørende Geir Pettersborg. Hvorfor ble en slik rapport sendt til Brasil?

— Navnet var ikke i gruppen av navn i selve rettsanmodningen, men det var med i blant annet den sentrale brasilianske domstolsavgjørelsen om varetektsfengsling, ransaking og beslag fra denne tiden. Brasilianske myndigheter har presisert at også dette navnet var ment omfattet . Dette var altså ikke en person som kom inn i saken på vårt initiativ. Det var kommunisert i kontakten som løp allerede før rettsanmodningen ble mottatt her.

— Har det vært kontakt mellom Økokrim og Justisdepartementet etter Sandbergs reise til Brasil?

— Ja. Men ikke om denne saken, og ikke om Sandberg.

— Har Økokrim gitt fullstendig og korrekt informasjon til justisminister Knut Storberget i Brasil-saken?

— Vår vurdering er at det ikke er gitt misvisende eller feilaktig informasjon herfra til noen.

— Har Økokrim vært i kontakt med Santiago Hounie og Policia Federal etter Sandbergs tur til Brasil?

— Ja. Santiago Hounie leste Dagbladets oppslag 26. august, og reagerte på hvordan han var gjengitt i avisa og sendte en e-post med påpekninger av hvordan han hadde oppfattet spørsmålene og hva han hadde svart.

— Om lag 500 norske familier er som uskyldig tredjepart rammet i denne saken. De har kjøpt leiligheter eller planlagte leiligheter i Natal-området. Har Økokrim noe ansvar for disse menneskenes vanskelige situasjon?

— Jeg har stor forståelse for deres situasjon. Men etter det vi kan se, hadde faktisk ikke disse problemene vært unngått om man tenker bort den informasjonen Økokrim har sendt til brasilianske myndigheter. Økokrim har for øvrig tatt deres vanskelige situasjon opp særskilt i møte med dommeren i Brasil.

— Hva vil Økokrim gjøre i Brasil-saken nå?

— Økokrim har i utgangspunktet avsluttet bistanden. Men vi har gjort det klart for brasilianske myndigheter at vi står klare til å følge opp eventuelle ytterligere rettsanmodninger. Det gjelder selvsagt også anmodninger fra domstolen etter innspill fra forsvarerne i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer