Økokrim avviste anmeldelse

En kvinnelig lege anmeldte det hun mener er korrupsjon ved Rikshospitalet. Økokrim sendte anmeldelsen i retur fordi en av de anmeldte er Økokrim-sjef Einar Høgetveits nære venn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er sjokkert! sier legen ved Rikshospitalet.

6. januar i år leverte hun en detaljert anmeldelse til Økokrim. Der peker hun på en rekke forhold som etter hennes mening kan være straffbare og bør etterforskes av politiet.

- Saken dreier seg om flere forhold, blant annet det jeg mener er korrupsjon. Og nettopp korrupsjon trodde jeg var Økokrims ansvar, sier legen.

Deler av toppledelsen ved sykehuset og andre høyt profilerte personer i helsesektoren er omhandlet i anmeldelsen.

Ingen etterforskning

22. januar i år fikk legen et brev fra Økokrim-sjef Einar Høgetveit som lyder som følger:

«Anmeldelse av Rikshospitalet.

Jeg viser til Deres anmeldelse av 6. januar 2003. Anmeldelsen er blant annet rettet mot professor NN (Dagbladets anonymisering, red.anm.). NN er en av undertegnedes nære venner. Deres anmeldelse vil derfor av habilitetsgrunner ikke kunne behandles av ØKOKRIM. Vedlagt følger mottatte dokumenter i retur».

Økokrimsjef Einar Høgetveit bekreftet i går overfor Dagbladet at han har sendt brevet til legen.

- En av de anmeldte er en av mine nære venner. Derfor er det opplagt at Økokrim er inhabile, og at vi ikke kan iverksette etterforskning, sier Høgetveit.

Bestemmer selv

- Vi bestemmer selv hvilke saker vi skal ta i. Økokrim har ikke noe pålegg om hva vi skal etterforske, sier Høgetveit.

- Er det ikke underlig at Økokrim ikke etterforsker en anmeldelse, fordi du er nær venn av en de anmeldte?

- Det ville blitt galt om Økokrim etterforsket denne saken. Habilitetsmessig hadde det ikke vært mulig, sier Høgetveit.

- Men er det ikke førstestatsadvokatene som leder etterforskningen og de rapporterer vel ikke til deg, men til Riksadvokaten?

- Teknisk er det korrekt. Men det vil blitt galt om Økokrim skulle etterforske en sak hvor jeg var inhabil, sier Einar Høgetveit.

- Burde ikke du skrevet i brevet til legen at saken var oversendt Oslo politidistrikt eller at hun kunne anmelde forholdet til en annen politimyndighet?

- Som Økokrim-sjef har jeg ingen instruksjonsmyndighet overfor politiet. Derfor ble ikke anmeldelsen sendt til politiet, sier Høgetveit.

Einar Høgetveit synes ikke det er spesielt at en anmeldelse om påståtte korrupsjonsforhold blir sendt i retur til anmelder.

- Burde ikke du som sjef for Økokrim gjort legen oppmerksom på at hun kunne anmelde forholdet til politiet i Oslo?

- Kvinnen kan selvfølgelig anmelde forholdet til politiet. Det er opp til henne om hun ønsker å anmelde saken, sier Høgetveit.

- Da jeg fikk brevet fra Einar Høgetveit, ble jeg opprørt. Er det slik at samfunnstopper som har gode venner i påtalemyndigheten slipper å bli etterforsket? spør legen.

Anmeldt til politiet

- Jeg er redd for individets rettssikkerhet, sier legen.

Til tross for brevet fra Økokrimsjef Einar Høgetveit, som legen oppfattet som et slag i ansiktet, har hun likevel anmeldt forholdene til politiet i Oslo.

- Forhåpentligvis har politiet i Oslo ingen slike personlige bindinger, som gjør at de ikke vil etterforske det jeg mener er korrupsjon, sier legen.

Dagbladet får bekreftet at Oslo politidistrikt har mottatt anmeldelsen. Politiadvokat Bjørn Holmsen har det juridiske ansvaret for saken, og politiførstebetjent Hans Andreas Sjåvåg har ansvaret for politietterforskningen.

FIKK ANMELDELSE: 6. januar i år anmeldte en kvinnelig lege det hun mener er korrupsjon ved Rikshospitalet. Økokrim-sjef Einar Høgetveit sier han er inhabil i saken.