Økokrim-etterforsker: - Vårt verste mareritt

At den som er gjenstand for etterforskning begår selvmord, er Økokrims verste mareritt. Tønne-sakens tragiske utfall har gjort et dypt inntrykk på Økokrim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad sier til Dagbladet at ingen kan forestille seg slike situasjoner som den man sto overfor etter at Tore Tønne ble meldt savnet og seinere funnet død.

- Det er vårt verste mareritt i en etterforskning. Vi vet ut fra erfaring at den menneskelige belastningen er enorm for den som blir etterforsket og dennes nærmeste familie. Spesielt i etterforskning av økonomisk kriminalitet kan vi oppleve dette. Noen ganger kan vi frykte at påkjenningene kan bli for store, og at vi ikke har et apparat til å håndtere slike situasjoner, sier Grimstad.

Ulike roller

Grimstad mener det er viktig at man i saker som dette skiller mellom ulike roller. Økokrim har en plikt til å etterforske saker når man finner at det er objektivt grunnlag for dette. Et annet spørsmålet er om igangsatt etterforskning skal offentliggjøres. I Tønne-saken valgte man å gjøre det forrige fredag etter flere dagers etterforskning på grunn av den store offentlige interessen rundt saken.

- Jeg har tenkt mye det siste døgnet på om noe kunne vært gjort annerledes. Alle stiller seg vel det spørsmålet etter en slik hendelse. Men det vesentlige er at vi har prøvd å bruke vårt beste skjønn, sier Grimstad.

Rutinene fulgt

Økokrim-ledelsen vil i ettertid gå gjennom Tønne-saken, som Grimstad karakteriserer som «en veldig spesiell sak», for å se om noe kunne vært gjort annerledes. Når det gjelder varslingen av Tønne om tiltalen fredag ettermiddag, mener Grimstad at alle rutiner ble fulgt.

- Jeg hadde et møte med Tønnes forsvarer Olav Braaten fredag ettermiddag, hvor jeg redegjorde for tiltalen. Dette ble gjort på en formelt helt riktig måte. Vi hadde planlagt å sende ut en pressemelding lørdag, slik at de tiltalte kunne få et døgn til å forberede seg, sier Erling Grimstad.

Meldingen om dødsfallet til Tore Tønne dagen etter forkynt tiltale har gjort et sterkt inntrykk på både ledelsen og etterforskerne i Økokrim.

Grimstad ber om forståelse for at han ikke ønsker å kommentere selve bevisgrunnlaget for den alvorlige tiltalen mot Tore Tønne.

- Dette er selvfølgelig et dilemma for oss, men av respekt for de etterlatte vil vi nå nøye oss med å si at denne saken påtalemessig har fått sin avgjørelse. Vi har gått ut med informasjon om innholdet i tiltalen av hensyn til allmennhetens behov for informasjon, men saken er nå henlagt som straffesak, sier Grimstad.

ENORM BELASTNING: Vi vet ut fra erfaring at den menneskelige belastningen er enorm for den som blir etterforsket og dennes nærmeste familie, sier assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad.