Økokrim etterforsker milliardjuks i Troms Kraft-selskap

Det er avdekket vesentlige feil i regnskapet til et svensk datterselskap av Troms Kraft. Beløpet kan dreie seg om 1,5 milliarder kroner i inntektsavvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avviket ble oppdaget gjennom en internkontroll i selskapet, og styret i Kraft & Kultur AB har mistanke om at det kan være et resultat av flere års manipulasjon.

- Vi er rystet av det vi opplever nå. Alt tyder på at selskapet er rammet av omfattende regnskapsmanipulasjon, sier konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft, og styreleder i Kraft & Kultur, i en pressemelding.

Regnskapene har vært revidert uten merknader knyttet til de forhold som nå er avdekket. I tillegg ble det gjennomført en særskilt revisjon av inntektsstrømmene og fordringsmassen i 2009, uten at negative avvik ble avdekket, ifølge meldingen fra Troms Kraft.

- Vi stiller oss spørrende til hvorfor regnskapsavvikene ikke ble avdekket i revisjonene, og håper de videre undersøkelsene vil gi svar, sier Schei.

Troms Kraft fremlegger i løpet av de nærmeste tre ukene regnskap for årets tre første kvartal. Her vil de avdekkede forholdene i Sverige komme til syne.

Styret i Kraft & Kultur i Sverige AB har besluttet å anmelde forholdet til svenske Økokrim, og vurderer å iverksette ekstern gransking.

- Riktig å politianmelde Jan Inge Johnsen er konstituert som ny administrerende direktør i Kraft & Kultur, etter at tidligere administrerende direktør Boris Benulic i forrige uke ba om avløsing.

- Jeg ønsker styrets avgjørelse om å gå til politianmeldelse velkommen, og det er alt jeg vil si, sier Benulic til DN.no.

Kraft & Kultur ble etablert i Stockholm i 2000. Selskapet er i dag Sveriges sjette største kraftomsetter med en omsetning på om lag 1,5 milliarder svenske kroner, mer enn 60.000 privatkunder og halvparten av Sveriges kommuner i sin portefølje.

Full tillit Styret i Troms Kraft behandlet saken i styremøte i går, og har orientert eierne om saken.

- Med den informasjonen jeg har fått har vi full tillit til både konsernledelsen og styret i Troms Kraft. Det er administrasjonen som har avdekket forholdene, skriver byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) i Tromsø kommune i en pressemelding.

Troms Kraft eier 12 kraftverk og er deleier i ytterligere fire. Selskapet er en av de største energikonsernene i Nord-Norge og har en omsetning på rundt 3 milliarder hvorav halvparten kommer fra Sverige. Selskapet er eid av Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent).

- Som eier er det nå viktig å opptre ansvarlig og stille seg bak selskapet, sier Hilmarsen.

Kundene vil ikke bli berørt Oddbjørn Schei sier at det er en ressurskrevende og utfordrende situasjon, men at Troms Kraft er et solid selskap med økonomi til å håndtere saken.

- Kundene i Kraft & Kultur blir ikke berørt av denne saken. Selskapet har et godt grunnlag for videre drift, og det vil bli gjennomført kostnadsreduserende tiltak for å effektivisere driften ytterligere, sier han.

(NTB)