Økokrim etterforsker visumsnusk-påstandene

Riksadvokaten har bedt Økokrim om å etterforske påstandene om korrupsjon i norsk utlendingsforvaltning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendinger skal ha betalt utroe tjenere ved norske ambassader i utlandet for visum. Flere UDI-ansatte har tidligere vært i Oslo-politiets søkelys, men saken ble henlagt i 1993. Daværende politimester Willy Haugli sier han ble presset til å stoppe etterforskningen. I løpet av det siste året har imidlertid mange journalister fått tilgang til politirapportene. Innholdet har blant annet lekket ut i alle de store avisene i Akersgaten.

Kritikk

I juli ble Oslo-politiet bedt om å ta opp saken på nytt. Politikammeret har brukt en drøy måned på å rekonstruere det som foregikk ved politikammeret, samt samle inn alle opplysningene om saken. Tor Erling Staff, advokaten til mannen som var i politiets søkelys, har reist kraftig kritikk mot Oslo-politiets håndtrering av saken. Han har tidligere uttalt at Oslo-politiet er inhabile til å granske sin egen etterforskning.

Betent

Nåværende kriminalsjef Roger Andresen innrømmer nå at saken er betent.

- Det at det i det hele tatt har vært reist tvil om vår habilitet og egnethet i saken, skaper problemer for vår rolle som en uhildet etterforskningsinstans. Vi mener vi ikke er inhabile, og det er etter det vi forstår også Riksadvokaten enig i, men etter en totalvurdering så er det bedre at andre foretar den videre etterforskningen, sier Andresen til NRK.

Riksadvokaten ber Økokrim overta etterforskningen.