Økokrim: Flere milliarder forsvinner ut av landet uten tilsyn

Årlig overfører betalingsagenter milliarder kroner for kunder fra Norge til utlandet. Økokrim er kritisk til at overføringene ofte foregår uten kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

– I 2013 foretok vi et nøktern anslag. Vi anslo da at disse agentene årlig overfører minst tre milliarder kroner ut av landet. Anslaget var en forsiktig vurdering. Det reelle tallet er trolig mye høyere, sier Sven Arild Damslora, leder for Enheten for finansiell etterretning i Økokrim, til Dagens Næringsliv.

Finanstilsynet har ikke tilsyn med utenlandske betalingsforetak og deres agenter.

– Dette som en del av at EØS-avtalen gir finansforetak og betalingsforetak som har konsesjon i ett land mulighet til å drive på kryss av landegrensene uten særskilt konsesjon i hvert land, sier kommunikasjonsrådgiver Jo Singstad i tilsynet.

På Finanstilsynets nettside er det lagt ut en oversikt over alle agentene som utenlandske betalingsforetak har i Norge.

– Dersom Finanstilsynet blir kjent med kritikkverdige forhold hos noen av disse foretakenes agenter i Norge, må Finanstilsynet varsle tilsynet i hjemlandet, som så må iverksette eventuelle tiltak, sier Singstad.

I 2014 ble Norges innsats mot hvitvasking og terrorfinansiering kritisert i en evaluering fra Financial Action Task Force, et internasjonalt organ etablert på initiativ fra G7-landene. Ifølge rapporten mangler Norge en overordnet strategi, politikk og kontrollmekanisme for hvitvasking.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer