FÅR REFS:  Lagdommer Dag A. Minsaas refser Økokrim, etter at en etterforsker sendte e-post til retten i Rune Brynhildsen-saken etter at bevisførselen var avsluttet. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
FÅR REFS: Lagdommer Dag A. Minsaas refser Økokrim, etter at en etterforsker sendte e-post til retten i Rune Brynhildsen-saken etter at bevisførselen var avsluttet. Foto: OLE C. H. THOMASSENVis mer

- Økokrim forsøkte å påvirke dommer

Økokrim refses av lagmannsretten etter at en seniorrådgiver uformelt tok kontakt med retten etter at bevisførselen i saken var avsluttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Assisterende Økokrim-sjef Thomas Skjelbred bekrefter i en e-post til Dagbladet at det ikke er vanlig at ansatte i Økokrim tar direkte kontakt med retten.

Det var i straffesaken mot Rune Brynhildsen, en spesialrådgiver i Økokrim sendt e-post til retten, etter at bevisførselen var avsluttet. E-posten var sendt til en ansatt i domstolen som ble bedt om å orientere lagmann Dag A. Minsaas

Under rettsforhandlingene var det uenighet om hvor lenge Brynhildsen hadde sonet i Valdres fengsel.

Refser Økokrim

Dagbladet har fått tilgang på e-posten til retten, og lagdommer Dag A. Minsaas svar.

Lagdommeren slår fast:

«..slike uformelle henvendelser fra en etterforsker til retten. Særlig etter at bevisførselen er avsluttet, ikke er i samsvar med straffeprosessloven».

Videre skriver lagdommer Minsaas i en krass e-post til Økokrim:

«Det anmodes derfor om at Økokrim følger vanlig praksis slik at framtidige henvendelser til retten går gjennom påtalemyndigheten».

Kranglet

Under bevisførselen hevdet Økokrim at Rune Brynhildsen var løslatt på en fredag, mens advokat John Christian Elden som forsvarte Brynhildsen mente at løslatelsen skjedde på en mandag.

KLARERT:  - E-posten fra etterforsker var sendt i overensstemmelse med påtaleansvarlig, sier assisterende Økokrim-sjef Thomas Skjelbred. Han førte selv saken for retten.
Foto: Berit Roald, SCANPIX
KLARERT: - E-posten fra etterforsker var sendt i overensstemmelse med påtaleansvarlig, sier assisterende Økokrim-sjef Thomas Skjelbred. Han førte selv saken for retten. Foto: Berit Roald, SCANPIX Vis mer

Uenigheten kunne føre til to dages ekstra soning for Rune Brynhildsen.

Spesialrådgiveren i Økokrim hentet inn dokumentasjon fra fengselets logg, mens Brynhildsen viste til at han satt i fengselet da justisminister Knut Storberget var på besøk i Valdres fengsel.

- For å si det svært forsiktig skjønner jeg meget godt lagmannsrettens kritikk av etterforskerens framgangsmåte. At en politimann benytter personlige kontakter for å forsøke å påvirke en dommer i sin avgjørelse etter at retten er hevet og bevisføring og prosedyrer er avsluttet er helt uholdbart, sier advokat John Christian Elden.

- Be om unnskyld
- Her bør Økokrims ledelse ydmykt be min klient Rune Brynhildsen om unnskyldning, samtidig som de tar tak i dette internt, sier advokat Elden.

Mens advokat Elden er opprørt og lagdommer Minsaas refser Økokrim, mener assisterende Økokrim-sjef Thomas Skjelbred at henvendelsen var gjort for å bringe på det rene hva som var riktig.

- E-posten fra etterforsker i Økokrim til Borgarting lagmannsrett var sendt i overensstemmelse med påtaleansvarlig uten at dette uttrykkelig framgikk av e-posten. Det burde det ha gjort, skriver Thomas Skjelbred i en e-post til Dagbladet.

 KRITISK:  Forsvarer John Christian Elden mener det er uholdbart at en etterforsker i Økokrim forsøker å påvirke domstolen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Forsvarer John Christian Elden mener det er uholdbart at en etterforsker i Økokrim forsøker å påvirke domstolen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer