Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økokrim gir Gilde bot på to millioner

- Har ikke vært aktsomme nok, mener Økokrim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bakgrunnen for boten er at Gilde solgte 1500 kilo med spekemat som Mattilsynet hadde nedlagt omsetningsforbud mot.

- Gilde har ikke gjort denne feilen bevisst, men Økokrim mener at Gilde samlet sett ikke har vært aktsomme nok i etterlevelsen av dette omsetningsforbudet.

- Grunnen til dette er foruten den mulighet for feiltolkning som omskrivningen innebar blant annet at Gilde ikke i tilstrekkelig grad fulgte opp tilbakekallingen av produktene i ettertid, skriver Økokrim i sin pressemelding.

Feilen oppstod etter at et Gilde-lager i Østfold misforstod en produksjonskode på varer som ikke skulle selges.

Gilde har beklaget sterkt at selskapet ved en feil sendte ut varene, og har hele tiden vært åpne om tabben og meldte selv i fra til Mattilsynet om forholdet. Mattilsynet anmeldte saken til Økokrim 10.mai i år.

18 personer ble smittet av E.coli. Tidligere i år bestemte Gilde seg for å utbetale erstatning til alle de 18 personene og deres familier.

Likevel er Økokrim kommet frem til at det er nødvendig å bøtelegge kjøttbedriften.

- Bruddet på omsetningsforbudet medførte at produkter som Mattilsynet mente kunne utsette forbrukerne for en mulig helsefare, likevel kom ut på markedet, heter det videre.

Gilde har 20 dager på å bestemme seg for om det vil vedta boten.

HARDT ÅR: E.coli-skandalen har skapt mye hodebry for Gilde-ledelsen. Nå må de ut med to millioner kroner for å betale boten Økokrim har ilagt selskapet. Foto: Scanpix
HARDT ÅR: E.coli-skandalen har skapt mye hodebry for Gilde-ledelsen. Nå må de ut med to millioner kroner for å betale boten Økokrim har ilagt selskapet. Foto: Scanpix Vis mer