HENLEGGES: Tidligere administrerende direktør i VimpelCom, Jo Lunder, forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitè. Korrupsjonssiktelsen mot ham henlegges. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HENLEGGES: Tidligere administrerende direktør i VimpelCom, Jo Lunder, forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomitè. Korrupsjonssiktelsen mot ham henlegges. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Økokrim henlegger korrupsjonssiktelsen mot tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder

Siktelsen om grov korrupsjon henlegges på bevisets stilling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken er en del av en større internasjonal etterforsking av korrupsjon i Usbekistan. Teleselskapet Vimpelcom har erkjent at det er begått korrupsjon, og har betalt 795 millioner dollar i bøter og inndragning til amerikanske og nederlandske myndigheter.

Bevisets stilling

Saken mot selskapets tidligere administrerende direktør henlegges på bevisets stilling.

Økokrim har etterforsket hvilken kunnskap Lunder hadde hadde da han godkjente en transaksjonen hvor 30 millioner dollar ble overført til et selskap kontrollert av datteren til den tidligere presidenten i Usbekistan.

Det siste avhøret ble foretatt i USA i høst. Etterforskningen har blant annet omfattet Sveits, USA, Nederland og Norge.

- Siktelsen er henlagt etter bevisets stilling. For å kunne ta ut tiltale må påtalemyndigheten være overbevist om skyld og at dette kan bevises i retten. Det er det samme beviskrav som gjelder for påtalemyndigheten som for domstolene, nemlig at enhver rimelig tvil skal komme siktede til gode, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim.

Har varslet krav

Lunder har tidligere varslet at han kommer til å rette erstatningskrav mot Økokrim.

- Jo lenger tiden går, jo større blir erstatningskravet. Jo Lunders taksameter begynte å tikke i begynnelsen av november, og det fortsetter å gå inntil Økokrim har trukket saken, sa hans advokat Cato Schiøtz til Dagens Næringsliv i februar i fjor.

Schiøtz har innkalt til pressekonferanse om saken på sitt kontor klokka 11.30 onsdag.

Etter at Telenor kjøpte seg inn i Vimpelcom i 1998, utviklet forholdet til det russiske selskapet seg til en verkebyll. Høsten 2014 ble det kjent at Vimpelcom ble etterforsket for store pengeoverføringer til et postboksselskap eid av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova.