-Økokrim må undersøke fusjonen

Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen tror det foregikk innsidehandel før fusjonen mellom Statoil og Hydro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen sier i et intervju med Dagasavisen at det er «bemerkelsesverdige indikasjoner på innsideinformasjon» i fusjonen mellom Statoil og Norsk Hydro.

- Det som er bemerkelsesverdig er de klare indikasjonene på at det må ha lekket informasjon til aktører som har benyttet seg av anledningen til å kjøpe seg opp i Hydro. Mye tyder på at lekkasjene har kommet fra Goldman Sacks eller Morgan Stanley, sier Hermansen til Dagsavisen.

Hemmelige forhandlinger
Fusjonen ble fremforhandlet på hemmelig adresse og under dekknavn, og da statsminister Jens Stoltenberg hadde gitt grønt lys for fusjonen, fikk Statoil inn sine finansielle rådgivere fra Morgan Stanley i London. Norsk Hydro brukte meklerhuset Goldman Sachs.

Endret vurderingen av Hydro

13. desember, fem dager før milliardfusjonen ble kjent, endret Goldman Sachs sin vurdering av Norsk Hydro fra «hold» til «kjøp». Dagen etter steg Hydros aksjekurs fra 149,25 til 155 kroner.18. desember ble planen om å slå sammen de to olje- og gasselskapene lansert, og Hydro-aksjonen føyk i været og endte på 188,50 kroner.

Også Statoil kunne notere seg for en kursstigning i dagene før fusjonen ble kunngjort. Fra 13. til 14. desember steg Statoil-aksjen fra 166,50 til 172 kroner, men den sank igjen da fusjonen ble kjent.

-Åpenbar lekkasje

Tormod Hermansen, som selv har åtte år bak seg som styremedlem i Statoil, baserer påstanden om innsidehandel på tilgjengelig informasjon om hvem som handlet aksjer i det aktuelle tidsrommet, men vil ikke navngi mistenkelige aktører. Likevel mener han det er åpenbart at det har lekket informasjon til aktører som har benyttet anledningen til å kjøpe seg opp i Hydro.

LEKKASJER: Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen mener at lekkasjene er kommet fra et av de store meklerhusene Goldman Sachs eller Morgan Stanley, og han ber Økokrim og Kredittilsynet om å undersøke saken. Foto: SCANPIX
LEKKASJER: Tidligere Telenor-sjef Tormod Hermansen mener at lekkasjene er kommet fra et av de store meklerhusene Goldman Sachs eller Morgan Stanley, og han ber Økokrim og Kredittilsynet om å undersøke saken. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det beste ville selvfølgelig være at man ikke finner noe ureglementert her, men det er påfallende hvordan Hydro-aksjene steg før overtakelsen fant sted, sier Hermansen til Dagsavisen.

Meklerhusene avviser beskyldningene

Talsmenn for både Morgan Stanley og Godman Sacks, avviser tvert beskyldningene fra Hermansen.

 - Dette er svært alvorlige anklager, som vi mener ikke har noe grunnlag i fakta, sier en talsperson for Goldman Sachs.
Morgan Stanley avviser anklagene som fullstendig grunnløse.

-Økokrim må undersøke fusjonen
FRA 149,25 TIL 155: 13 desember, fem dager før milliardfusjonen ble kjent, endret Goldman Sachs sin vurdering av Norsk Hydro fra «hold» til «kjøp». Dagen etter steg Hydros aksjekurs fra 149,25 til 155 kroner. Den 18. desember, da fusjonen ble gjort kjent, steg aksjen til 188,50 kroner.
FRA 166,50 TIL 172: Fra 13. til 14. desember steg Statoil-aksjen fra 166,50 til 172 kroner.