<strong>TILTALT:</strong> Økokrim har tatt ut tiltale mot Hans Eirik Olav, tidligere styreleder i riggselskapet Thule Drilling, for grov økonomisk utroskap og hvitvasking av utbytte fra egne straffbare handlinger. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
TILTALT: Økokrim har tatt ut tiltale mot Hans Eirik Olav, tidligere styreleder i riggselskapet Thule Drilling, for grov økonomisk utroskap og hvitvasking av utbytte fra egne straffbare handlinger. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer

Økokrim mener Hans Eirik Olav overførte penger til hasjkongen Gjermund Cappelen

Eks-styreleder i Thule Drilling tiltalt for hvitvasking og grov økonomisk utroskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Økokrim har tatt ut tiltale mot Hans Eirik Olav, tidligere styreleder i riggselskapet Thule Drilling, for grov økonomisk utroskap og hvitvasking av utbytte fra egne straffbare handlinger.

Økokrim mener at utroskapsforholdet omfatter uberettigede overføringer av til sammen cirka 36 millioner kroner fra riggselskapet Thule Drilling, da mannen var styreleder i selskapet.
 
I tillegg mener Økokrim at Olav har brutt merverdiavgiftsloven, aksjeloven, bokføringsloven og ligningsloven i forbindelse med et annet selskap der han var styreleder og daglig leder.

Økokrim mener at Hans Eirik Olav har overført selskapspenger til en rekke kontoer i utlandet for egen vinning - penger som blant annet skal ha blitt overført til en av Norges største narkosmuglere:

- Overførte til Cappelen En av disse kontoene tilhører nemlig Gjermund Erik Cappelen - nå kjent som Norges selverklærte hasjkonge og mannen som står i sentrum for saken der politioverbetjent Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon.

Det var 31. januar 2008 at Hans Eirik Olav skal ha overført 740 000 dollar fra en konto tilhørende selskapet Strategic Alliances Corporation i Bank Julius Baer & Co. i Geneve til sin egen konto i UBS bank i samme by.

Deretter ble pengene delvis tatt ut i kontanter, og delvis overført til kontoer tilhørende et nå nedlagt norsk selskap - og Gjermund Erik Cappelen i Sveits. Deretter ble pengene igjen overført og/eller overlevert til Olav selv, ifølge Økokrim.

Olav avviser Hans Eirik Olav selv avviser anklagene på det sterkeste.

- Jeg ser på dette som en kamp mellom det onde og det gode i samfunnet, uttaler han i en skriftlig framstilling som han har gitt Dagbladet og som er stilet til en journalist i Dagens Næringsliv.

- Tiltalen er et så feilaktig og dårlig håndverk at hadde de ansvarlige i Økokrim jobbet for meg, hadde jeg gitt de sparken hele gjengen, skriver Olav.

Han skriver også at Økokrim, slik han ser det, ikke er interessert i noen objektiv sannhet.
 
Cappelen-forklaring - Cappelens navn dukker opp i tiltalen fordi vi mener den tiltalte har hvitvasket utbyttet fra den straffbare handlingen via Cappelen, sier politiadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim til Dagbladet.

Hun vil ikke svare på om det foregår en selvstendig etterforskning av Gjermund Cappelen.

- Det er etterforskningen av forhold som er anmeldt av blant annet konkursboet til Thule Drilling AS som er grunnlaget for denne tiltalen, sier hun.

Førstestatsadvokat Petter Nordeng bekrefter at Cappelen har forklart seg til Økokrim.

- Måten dette gjøres på er at pengene overføres ett sted, og så er det en mot-transaksjon et annet sted, som tilsynelatende ikke har noe med den første transaksjonen å gjøre. Vår jobb da er å påvise en slik sammenheng, sier Nordeng.

- Vekslet om til gull Økokrim mener at hensikten med det hele var å skjule utbyttet fra en annen hendelse i januar 2008:

I januar 2008 mener nemlig Økokrim at Olav skal ha stått bak overføringer av henholdsvis 500 000 og 5,5 millioner dollar både til nevnte Strategic Alliances Corporation, og til en amerikaner, til tross for at det ikke var rettslig grunnlag for disse overføringene.

Økokrim mener Olav skjulte dette utbyttet gjennom flere transaksjoner fra 2008 til 2011.

Han skal også ha vekslet om utbyttepenger til gull - og deretter, 31. oktober 2009, overført dette til en egen konto hos HSBC i Valletta på Malta.

I juni og juli 2011 skal han ha overført gullet til en annen konto i Bank of Valletta, før det deretter ble vekslet om til dollar - totalt drøyt 1,7 millioner dollar - og overført til en konto han disponerte i Monaco.

Dagbladet har søkt Cappelens advokat Benedict de Vibe gjentatte ganger - uten hell.

<strong>HASJKONGE:</strong> Gjermund Erik Cappelen har innrømmet å ha smuglet flere tonn hasj inn i Norge. Foto: Privat
HASJKONGE: Gjermund Erik Cappelen har innrømmet å ha smuglet flere tonn hasj inn i Norge. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer