Økokrim mener hasjkonge hjalp oljetopp: Sporet skjulte penger hit

Mener nordmann i sveitsisk selskap var bindeledd.

HAR FULGT PENGENE: På denne adressen i Genève ligger kontorene til både forvaltningsselskapet Profilgest og den sveitsiske advokaten Claude Tournaire. Hit mener Økokrim at de har fulgt pengene i saken der den profilerte finansmannen Hans Eirik Olav er tiltalt for hvitvasking og grov økonomisk utroskap. Foto: Julien Gregorio / Dagbladet
HAR FULGT PENGENE: På denne adressen i Genève ligger kontorene til både forvaltningsselskapet Profilgest og den sveitsiske advokaten Claude Tournaire. Hit mener Økokrim at de har fulgt pengene i saken der den profilerte finansmannen Hans Eirik Olav er tiltalt for hvitvasking og grov økonomisk utroskap. Foto: Julien Gregorio / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/GENÈVE (Dagbladet): Ved bryggekanten i Genève ligger kontorene til finansselskapet Profilgest. Hit mener Økokrim at de har fulgt pengene i saken der tidligere styreleder i Thule Drilling, Hans Eirik Olav, er tiltalt for hvitvasking og grov økonomisk utroskap.

Økokrim mener Olav tappet Thule for 36 millioner kroner, og at investoren Gjermund Erik Cappelen hjalp Olav med å stikke vekk Thule-pengene. Cappelen er mannen som i politiavhør har erkjent smugling av over 450 kilo hasj til Norge, i saken der politioverbetjent Eirik Jensen er siktet for grov korrupsjon.

- Vi har fulgt pengestrømmen fra Thule, og mener at deler av disse midlene har gått gjennom dette selskapet, sier politiadvokat Elisabeth Harbo-Lervik i Økokrim til Dagbladet.

I Norge hadde den selverklærte hasjkongen Cappelen tilgang til store kontantbeløp.

- Vi mener vi kan føre bevis for at dette er gjort ved at Olav fikk kontanter i Norge, mot at det ble satt inn penger på en konto i Sveits, sier Harbo-Lervik.

Skreddersydde løsninger På sine hjemmesider opplyser Profilgest at de tilbyr sine klienter skreddersydde investeringsløsninger, at de opererer raskt og fleksibelt, og at de har et omfattende nettverk i den internasjonale finansverdenen.

AVVISER ALT: - Det er lenge siden jeg ga opp å tro på at det fantes fornuft hos Økokrim, sier Hans Eirik Olav (57) til Dagbladet. Den hvitvaskingstiltalte eks-styrelederen i riggselskapet Thule Drilling avviser blankt tiltalen mot ham. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
AVVISER ALT: - Det er lenge siden jeg ga opp å tro på at det fantes fornuft hos Økokrim, sier Hans Eirik Olav (57) til Dagbladet. Den hvitvaskingstiltalte eks-styrelederen i riggselskapet Thule Drilling avviser blankt tiltalen mot ham. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Vi bestreber oss et partneraktig forhold til klientene våre, reklamerer Profilgest.

Ingen hos Profilgest har ønsket å svare på spørsmål fra Dagbladet.

Norsk mellommann avhørt Økokrim mener at både Hans Eirik Olav og Gjermund Cappelen har hatt kontakt med den norske finansmannen Hans Olav Eldring. Han har i en årrekke jobbet som forvalter og superbankmann for velstående klienter både i London og i Géneve. Eldring jobbet i flere år for Profilgest i Genève. Fra 2009 har han ikke noen formell rolle i selskapet. Inntil nylig jobbet Eldring for bankgiganten Credit Suisse i London.

Dagbladet får bekreftet at Eldring, allerede i juni 2012, ble avhørt av Økokrim som vitne i Olav-saken. De mener at Eldring har fungert som mellommann i pengestrømmene som skal ha blitt brukt for å vaske Olavs penger.

Eldring er imidlertid ikke siktet for noe kriminelt, og Økokrim mener ifølge Dagbladets opplysninger at Eldring ikke har gjort noe galt. Etter at Dagbladet i flere uker har forsøkt å kontakte Eldring på telefon, Facebook og via bekjente, velger Eldring i dag å stå fram i et intervju med Nettavisen.

- Jeg møtte først Cappelen på Gardermoen hvor jeg fikk pengene, rundt 1,5 millioner kroner. Cappelen forlot så Gardermoen og Olav kom og fikk alle pengene samtidig som han signerte en overførsel av det samme beløpet fra hans sveitsiske bankkonto til Cappelens konto i en sveitsisk storbank, sier Eldring.

FELLES ADRESSE: Avhørt som vitne er i Olav-saken er også den sveitsiske advokaten Claude Tournaire, får Dagbladet bekreftet. Han trakk seg også - formelt - ut av Profilgest i 2009, men flere kilder opplyser til Dagbladet at han fortsatt skal ha befatning med selskapet:
Profilgest og Tournaire har nå kontor på samme adresse, og de oppgir samme kontakttelefonnummer på sine respektive hjemmesider. Foto: Julien Gregorio / Dagbladet
FELLES ADRESSE: Avhørt som vitne er i Olav-saken er også den sveitsiske advokaten Claude Tournaire, får Dagbladet bekreftet. Han trakk seg også - formelt - ut av Profilgest i 2009, men flere kilder opplyser til Dagbladet at han fortsatt skal ha befatning med selskapet: Profilgest og Tournaire har nå kontor på samme adresse, og de oppgir samme kontakttelefonnummer på sine respektive hjemmesider. Foto: Julien Gregorio / Dagbladet Vis mer

Han sier at både Cappelen og Olav var hans klienter, som han plasserte penger for.

Til høsten reiser Økokrim til Sveits for å foreta et såkalt bevisopptak i Olav-saken. Da skal Eldring vitne for Økokrim, Olavs norske advokat og en sveitsisk dommer, før vitnemålet så skal presenteres når saken mot Olav kommer opp for Oslo tingrett i oktober.

Sveitsisk advokat Avhørt som vitne i Olav-saken er også den sveitsiske advokaten Claude Tournaire, får Dagbladet bekreftet. Han trakk seg også - formelt - ut av Profilgest i 2009, men flere kilder opplyser til Dagbladet at han fortsatt skal ha befatning med selskapet:

Profilgest og Tournaire har nå kontor på samme adresse, og de oppgir samme kontakttelefonnummer på sine respektive hjemmesider.

Dagbladet la i går fram saken for Tournaires sekretær, som skulle bringe beskjeden videre. En kvinnelig kollega av Tournaire ringte i går kveld Dagbladet fra skjult nummer.

- Tournaire kommenterer ikke pågående saker, sa kvinnen, som ikke ville si navnet sitt.

Nekter Olav nekter for anklagene, og har i et Dagblad-intervju i detalj redegjort for sitt syn på saken.

HASJKONGE: Økokrim mener Hans Eirik Olav tappet Thule for 36 millioner kroner, og at investoren Gjermund Erik Cappelen fra Bærum har hjulpet Olav med å stikke vekk Thule-pengene. Cappelen er siktet for innførsel av store mengder hasj til Norge. Foto: Privat
HASJKONGE: Økokrim mener Hans Eirik Olav tappet Thule for 36 millioner kroner, og at investoren Gjermund Erik Cappelen fra Bærum har hjulpet Olav med å stikke vekk Thule-pengene. Cappelen er siktet for innførsel av store mengder hasj til Norge. Foto: Privat Vis mer

- Jeg kan ikke forholde meg til alle løse rykter som går, dessuten har ikke dette noe med min sak å gjøre i det hele tatt. jeg forholder meg til at det er en pågående sak, som jeg jobber videre med sammen med mine advokater, sier Olav til Dagbladet.

Dagbladet har ikke lyktes å få en kommentar fra Cappelens advokat Benedict De Vibe.

VED SJØEN: Profilgest-kontorene ligger flott til ved kaia i Genève. Foto: Julien Gregorio / Dagbladet
VED SJØEN: Profilgest-kontorene ligger flott til ved kaia i Genève. Foto: Julien Gregorio / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer