Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økokrim og Kripos kan bli en norsk versjon av FBI

Økokrim og Kripos skal jobbe med tung organisert kriminalitet, mens Oslo-politiet skal konsentrere seg om kriminelle i hovedstaden. Det foreslår en prosjektgruppe med representanter fra politiet og påtalemyndigheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftenposten har sentrale toppsjefer i norsk politi og påtalemyndighet sittet i prosjektgruppen. Politidirektør Ingelin Killengreen har nå saken til behandling, før den ender på justisminister Odd Einar Dørums bord.

Ifølge forslaget skal særlig Kripos få en mer framtredende plass i norsk politi, som en slags lettversjon av FBI. Forslaget går ut på at Kripos får påtalemyndighet fra sak til sak på politimesternivå etter ordre fra Riksadvokaten. All sentral nasjonal etterretningsvirksomhet samles der. Spesialenheten Catch slukes av Kripos og Økokrim, mens ROK, Rådet mot organisert kriminalitet, legges ned.

Økokrim skal rendyrkes som etterforskningsorgan for de tyngste, mest kompliserte sakene mot organiserte kriminelle, der profitten står sentralt.

Et koordineringsutvalg bestående av sjefene for Økokrim, Kripos, Oslo-politiet og Politiets Sikkerhetstjeneste skal fordele etterforskningen av kriminalsakene som drives frem av etterretningsenheten på Kripos eller andre politiinstanser.

- Oppdraget kan gis til Kripos, Økokrim, Oslo-politiet eller andre politidistrikter ut fra hva som er den beste løsningen. Ofte vil det bli sammensatte prosjektteam der alle disse politiinstansene har med folk, sier økokrimsjef Einar Høgetveit til Aftenposten.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media