Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Økokrim ransaker Forsvarets logistikkorganisasjon. Tre arrestert i Nigeriabåt-saken

To briter og en nordmann pågrepet, mistenkt for bestikkelser.

RAZZIA: Økokrim slo i ettermiddag til mot lokalene til Forsvarets logistikkavdeling på Kjeller utenfor Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen
RAZZIA: Økokrim slo i ettermiddag til mot lokalene til Forsvarets logistikkavdeling på Kjeller utenfor Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Økokrim har i samarbeid med britisk politi gått til pågripelser av tre menn som følge av Dagbladets avsløringer rundt de såkalte «Nigeria-båtene».

Samtidig har Økokrim ransaket kontorene til Forsvarets logistikkorganisasjons (FLO) på Kjeller, og en privatadresse i Vestfold. Paralelt har anti-korrupsjonsenheten ved London-politiet slått til mot tre ulike adresser utenfor London.

- Jeg kan bekrefte at det i morges ble satt i gang en felles aksjon i Norge og Storbritannia der det ble pågrepet én person i Norge og to i England. I Norge er det blant annet gjennomført ransaking på nordmannens tidligere arbeidsplass. Mistanken går på korrupsjon, men etterforskningen er i en svært tidlig fase, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim, til Dagbladet.

- Det pågår fortsatt avhør av den norske mistenkte. Vi er derfor veldig forsiktige med å gå ut med informasjon om saken, sier Stanghelle til Dagbladet i 17-tida.

Overrasket Forsvaret Aksjonen kom fullstendig overraskende på Forsvaret. Det bekrefter informasjonsdirektør i FLO, Marianne Øiahals, overfor Dagbladet.

- Staben i FLO fikk informasjon for en halvtime siden at Økokrim gjennomfører en ransakelse på Kjeller, sa hun til Dagbladet i 16-tida.

Etter det Dagbladet kjenner til, var verken Forsvaret eller Forsvarets logistikkavdeling informert om aksjonen. De kjenner heller ikke til hvem, eller om noen er pågrepet eller arrestert. Heller ikke Forsvarsdepartementet elller Utenriksdepartementet skal ha vært kjent med Økokrims etterforskning.

Millionbestikkelse Det var City of London Police som i ettermiddag avslørte aksjonen i en pressemelding.

Det er anti-korrupsjonsenheten som i samerbeid med norske Økokrim gikk til aksjon i dag. To britiske menn er mistenkt for å ha satt inn over 150 000 dollar, over en million kroner, på den private kontoen til en norsk offentlig tjenestemann. Mistanken skal være at dette har vært en bestikkelse i forbindelse med salget av seks norske missiltorpedobåter, som havnet hos paramilitære i Nigeria.

Norsk tjenestemann pågrepet Den pågrepne nordmannen arbeidet inntil nylig i Forsvarets logistikkavdeling. Han ble pågrepet i Vestfold. Dagbladet kjenner identiteten til mannen, som var involvert i salgene av Forsvarets fartøy.

De to britene, en mann i 40-åra fra Alfreton i Derbyshire, og en mann i 50-åra fra East Molesey i Surrey, ble arrestert av britisk politi. Begge er sentrale figurer i det britiske sikkerhetsselskapet CAS Global, som på papiret kjøpte de seks MTB-ene og støttefartøyet KNM «Horten».

Dagbladet kunne i sommer avsløre at dette selskapet drev sin handel med tidligere norske krigsskip ut fra en campingplass i Surrey. Der er det også gjennomført en rassia av britisk politi i dag. Datamaskiner og dokumenter skal være beslaglagt.

Dagbladet har avslørt at CAS Global fungerte som et rent stråselskap for den nigerianske krigsherren Goverment «Tompolo» Ekpemupolos paramilitære selskap i Nigeria.

De norske missiltorpedobåtene er nå bevæpnet på nytt, og driver piratjakt og skatteinnkrevning på vegne av det nigerianske kystverket NIMASA. KNM «Horten» ankom Lagos like før jul. Saken har ført til sterk uro internt i Nigeria, der man frykter at de tidligere norske krigsskipene vil bli brukt som maktmidler i forbindelse med den pågående presidentmaktkampen.

Kontaktet aldri politiet - Dagens operasjon er et godt eksempel på hvordan anti-korrupsjonsenheten jobber tett med våre politipartnere i resten av verden for å bekjempe bestikkelser og korrupsjon, sier politisjef Danny Medlycott i pressemeldingen fra det britiske politiet.

RANSAKT: Britisk politi har blant annet belsaglagt datamaskiner og dokumenter ved denne campingplassen i Surrey, der CAS Global har en postkasse. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
RANSAKT: Britisk politi har blant annet belsaglagt datamaskiner og dokumenter ved denne campingplassen i Surrey, der CAS Global har en postkasse. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Dagbladets første avsløring i saken var 14. juni 2014. Tilsammen ti store norske marinefartøy er solgt til paramilitære i Vest-Afrika, stikk i strid med eksportkontrollovgivningen. Dagbladet har også avslørt hvordan handelen har foregått fordekt via stråselskaper, der representanter for nigerianske paramilitære har vært invitert til norske marinebaser for å kjøpe båter.

Som følge av avsløringene ble det i fjor høst gjennomført en ekstern granskning av Forsvaret foretatt av revisjonsselskapet PwC. De har konkludert med mulige brudd på tolloven, eksportkontrolloven og eksportkontrollforskriften. Forrige uke beordret forsvarsminister Ine Eriksen Søreide en ny ekstern granskning av salgene. Samtidig ba hun om utsettelse av den planlagte høringssaken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Til tross for dette har verken Forsvaret, Forsvarsdepartementet eller Utenriksdepartementet varslet påtalemyndighetene i saken. Derfor skal Økokrim-aksjonen i dag ha kommet som en stor overraskelse på alle de involverte.

- Når vi gikk til kontrollkomiteen og ba om utsettelse, var det fordi vi selv trengte å foreta ytterligere undersøkelser i saken. Det endte opp i et oppdrag til et eksternt selskap. For informasjon om Økokrims eventuelle undersøkelser, kontakt Økokrim, sier departementsråd i Forsvarsdepartementet, Erik Lund-Isaksen, til Dagbladet.

Verken Forsvarssjefen, hans talsmannsapparat, Utenriksdepartementet eller ledelsen ved Forsvarets logistikkorganisasjon vil uttale seg ytterligere om den dramatiske utviklingen i saken. Alle henviser til Økokrim.


• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Les alle sakene om Nigeria-båten

HAVNET I NIGERIA: Foreløpig mistenker Økokrim og britisk politi at den tidligere forsvarsansatte fra Vestfold har mottatt 150 000 dollar direkte på konto i forbindelse med salget av seks tidligere norske missiltorpedobåter. Etterforskingen kommer som følge av Dagbladets avsløringer om at minst ti norske marinefartøy er solgt til paramilitære i Vest-Afrika. Bildet viser en av missiltorpedobåtene, KNM Terne. Disse er nå bevæpnet på nytt, og driver piratjakt og skatteinnkriving i Nigeria.
HAVNET I NIGERIA: Foreløpig mistenker Økokrim og britisk politi at den tidligere forsvarsansatte fra Vestfold har mottatt 150 000 dollar direkte på konto i forbindelse med salget av seks tidligere norske missiltorpedobåter. Etterforskingen kommer som følge av Dagbladets avsløringer om at minst ti norske marinefartøy er solgt til paramilitære i Vest-Afrika. Bildet viser en av missiltorpedobåtene, KNM Terne. Disse er nå bevæpnet på nytt, og driver piratjakt og skatteinnkriving i Nigeria. Vis mer